Naslovnica Vijesti Sisak Bajramska poruka muftje dr. Aziza ef. Hasanovića

Bajramska poruka muftje dr. Aziza ef. Hasanovića

Bajramsku poruku uputio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

“Kurban – bajram je jedan od najvećih blagdana u muslimana koji nosi brojne poruke, upućuje nas na žrtvu na putu dobra, razvijanje strpljivosti, a posebno osjećaja suosjećanja s drugima i nužnosti pružanja pomoći onima koji su u potrebi. Bilo da se nalaze na hodočašću, kod svojih kuća ili, kako možemo svjedočiti, u bijegu od ratnih strahota, cijeli islamski svijet dočekuje Bajram i hadž s velikim iščekivanjem boljeg sutra. Svakodnevno svjedočimo velikim razmjerima iseljavanja i migraciji stanovništva gdje se ljudi bore za golu egzistenciju, goli život, a izbjeglička kriza je došla i do nas koji živimo u ovom dijelu Europe.

Stoga, ovaj Bajram, za sve ljude bi trebao biti prigoda da se preispitaju, koliko činimo na osobnoj razini za mir u svijetu? Koliko činimo na polju općeg dobra kako bismo zaustavili iseljavanje tih napaćenih ljudi, iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih zemalja gdje svjedočimo jednom strašnom prizoru i velikoj civilizacijskoj sramoti 21. stoljeća? U tom kontekstu, ovaj Bajram zaista za sve muslimane trebao bi biti u znaku promišljanja koliko činimo za bolje sutra, koliko činimo i koliko smo se spremni žrtvovati kako bi uplakanom djetetu i protjeranoj majci i protjeranom čovjeku mogli učiniti jedan dan, jedan sat boljim, sretnijim i veselijim, jer Bajram je radost, Bajram je veselje, a na žalost, mnogi to nemaju ni gdje ni s kim podijeliti. U svakog od onih kojima je Uzvišeni Stvoritelj podario obilnu opskrbu ima dio za one koji su u potrebi. Imajmo to na umu i budimo osjećajni, ne zadržimo za sebe ono što će pomoći drugima jer tako ćemo sačuvati i sebe i one koji su u potrebi.

Kurban – bajram je blagdan izrazito naglašene duhovne i socijalne dimenzije i kada nas pritisnu iskušenja, sjetimo se Ibrahima a.s. i Ismaila a.s. i ne pokleknimo, već se sjetimo onih kojima je teže i pokušajmo im pomoći. Koristim ovu prigodu u prazničnom ozračju da svim muslimanima u Republici Hrvatskoj čestitam nastupajući Bajram šerif mubarek olsun s molbom Svevišnjem Bogu da podari zdravlja nama i našim obiteljima, sreće i zadovoljstva u zajednici i u našem društvu kako bi mir i stabilnost kao i životna sigurnost bili na najvećoj mogućoj razini.” –  stoji u poruci.

Komentirajte