Naslovnica Vijesti Sisak Stožer za obranu Rafinerije Sisak kod predsjednika Sabora

Stožer za obranu Rafinerije Sisak kod predsjednika Sabora

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u četvrtak čelništvo Grada Siska te predstavnike Stožera za obranu Ina rafinerije Sisak koji su ga upoznali sa svojim viđenjem situacije u Rafineriji jer je, kako tvrde, na djelu MOL-ovo neprijateljsko preuzimanje Ine.

Nakon sastanka zatvorenog za medije Leko je kratko kazao kako je poslušao što su mu predstavnici Grada Siska i Rafinerije imali reći.

“Oni smatraju da hrvatska javnost ne zna pravu sliku u Ini i žele da se kroz Hrvatski sabor, iako je on u zadnjoj sjednici, kroz nadležni Odbor organizira okrugli stol na kojem bi svi sudionici – Rafinerija, Uprava, nadležna ministarstva pa čak i Akademija, sudjelovali na okruglom stolu te vidjeli koji su razvojni pravci i zašto je situacija kakva je”, kazao je Leko.

Mišljenja je kako njihovom zahtjevu treba udovoljiti jer je, kaže, obveza Hrvatskog sabora da u demokratskom društvu čuje različite subjekte o problemima koji postoje u društvu.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako su došli izvijestiti predsjednika Sabora o tome što se događa daleko iza očiju javnosti.

“Oko toga da se naš mađarski partner ponaša kao sve, samo ne kao partner. Upoznali smo ga (Leku) s najnovijim informacijama, a zastupnicima predali relevantne informacije o događanjima u zadnjih šest mjeseci te dobili podršku predsjednika Sabora”, rekla je sisačka gradonačelnica.

Koordinator stožera za obranu Rafinerije Sisak Predrag Sekulić naglasio je kako su predsjednika Sabora i saborske zastupnike upozorili na pogubne odluke MOL-a koje preko Ine utječu na hrvatske nacionalne interese.

Predstavnici Stožera jutros su dijelili zastupnicima letke u kojima upozoravaju kako je na djelu MOL-ovo neprijateljsko preuzimanje Ine.

“MOL provodi mađarsku politku. Vi ste tu, od hrvatskog naroda izabrani, da štitite svoj narod i nacionalne interese zemlje koju predstavljate”, pozvali su zastupnike.

U letku među ostalim ističu kako je istraživanje i proizvodnja nafte i plina u Hrvatskoj smanjena za 50 posto, rafinerijska prerada u Hrvatskoj prepolovljena dok mađarska i slovačka rafinerija podižu kapacitete, kako su izgubljena izvozna tržišta u Srbiji, BiH i Sloveniji te veliki domaći kupci i gospodarstvenici.

Upozoravaju i na 5.000 otpuštenih dok kompanija posluje pozitivno, kao i na smanjivanje plaća za 2.700 radnika maloprodaje za prosječno 1.500 kuna.

Hrvatska, tvrde, nema nikakvu kontrolu nad kompanijom, jer je hrvatskim članovima Uprave preko nezakonitog, dvostrukog upravljanja onemogućen utjecaj na strateške odluke, a MOL ne poštuje potpisane obveze.

Slijedi, kažu, stalno otpuštanje radnika i nastavak odljeva visokoobrazovanih kadrova te se pribojavaju da će za dvije-tri godine od današnjih 7.800 sve završiti na 2.500 radnika.

Komentirajte