Naslovnica Najave Najave za subotu, 19. rujna

Najave za subotu, 19. rujna

SISAK – Prvi sisački festival piva, povodom 160. godišnjice sisačke pivovare, bit će održan u subotu, 19. rujna.

PROGRAM

Obilazak „Ruta sisačkih pivovara“
Subota, 19. rujna 2015, 10.00– 12.00 sati, Stara pivovara, Obala Ruđera Boškovića 2
Organizator: Gradski muzej Sisak
Ruta počinje od Stare pivovare, Obala Ruđera Boškovića 2 (danas stambeno poslovni objekt), a završava kod Nove pivovare (danas Klizalište Zibel), Gundulićeva bb.

Ruta sisačkih pivovara nastoji prezentirati tradiciju proizvodnje pive u gradu Sisku od 1855. godine. Tada je u grad stigao Čeh Novak koji je pokrenuo proizvodnju u zgradi koja postoji do današnjeg vremena i koja predstavlja najstariji industrijski pogon u gradu. Ta je pivovara kroz povijest mijenjala vlasnike da bi krajem 19. stoljeća došla u vlasništvo bogate sisačko – zagrebačke obitelji Alexander koja je bila i vlasnik Zagrebačke pivovare. Navedena obitelj odlučili je modernizirati proizvodnju te 1912. godine osnivaju novu pivovaru na području grada na djelu grada pod nazivom Zibel. Danas su od te pivovare očuvani podrumi koji svojom monumentalnošću ocrtavaju mogućnosti i snagu nekadašnje tvornice.

Sisački festival piva
Subota, 19. rujna 2015, 17.00 sati, Ulica S. i A. Radića, Sisak
U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festival se organizira povodom obilježavanja 160. godišnjice od početka rada prve sisačke pivovare i početka proizvodnje sisačkog piva.

Koncert:Belfast Food
Subota, 19. rujna 2015, u 21,30 sati, Ulica S. i A. Radića, Sisak

SISAK – Znanstveni skup “Kaptolski Sisak: 1215. – 2015.” održat će se u subotu, 19. rujna, u sisačkom Velikom Kaptolu povodom 800. obljetnice otkako je Katedralni Kaptol biskupije Zagrebačke postao punopravni vlasnik Siska i okolnoga područja. Tim povodom Sisačka biskupija, Stolni Kaptol Sv. Križa u Sisku, Odjel za povijest Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta i Odjel za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organiziraju ovaj skup, a  na kojem će se znanstveno valorizirati doprinos zagrebačkog kaptola vjerskoj i društvenoj povijesti sisačkoga kraja. Skup započinje svečanim misnim slavljem u 9 sati u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa, a otvorenje radnog dijela održat će se u 10 sati u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola. U sklopu radnog dijela bit će održana brojna predavanja.

SISAK – Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan sa suradnicima će u subotu, 19. rujna 2015. godine, s početkom u 11.30 sati, posjetiti Kul In, kulinarski institut u Sisku (Capraška 12), obići ovu ustanovu i upoznati se s aktivnošću radionica južnoameričke i japanske kuhinje koje stručnjaci Kul In-a provode tijekom 19. i 20. rujna. Nakon obilaska Kul In-a župan i suradnici obići će tvrtku Applied Ceramics i upoznati se s proizvodnim procesom ove uspješne tvrtke.

SISAK – Dijabetičko društvo Sisak organizira u subotu, 19. rujna, biciklijadu od Siska do Martinske Vesi i natrag.U 11:30 h  u ulici Kralja Zvonimira (privremeni peron željezničkog kolodvora Sisak)  sudionici dočekuju Zagrebačko dijabetičko društvo. U 12:15 h pokret je biciklijade prema Martinskoj Vesi i natrag do Siska. Ruta je duga 24 kilometra.

DVOR, HRVATSKA DUBICA – Zamjenica sisačko-moslavačkog župana Anita Sinjeri-Ibrišević u subotu, 19. rujna 2015. godine, sudjelovati će u obilježbi 20. obljetnice akcije „Una 95“, koju u spomen na poginule hrvatske branitelje organizira Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Obilježba će se odvijati prema sljedećoj satnici:

10.00 sati: polaganje vijenaca i paljenje svijeća te molitva za poginule kod
spomenika poginulim hrvatskim braniteljima – Dvor
11.45 sati: polaganje vijenaca i paljenje svijeća te molitva za poginule kod
spomenika poginulim Gromovima – Hrvatska Dubica
12.30 sati: Sveta misa za poginule, umrle i nestale „Gromove“ i sve hrvatske
branitelje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva – Hrvatska Dubica

Komentirajte