Naslovnica Vijesti Sisak U Sisku će se smjestiti 50 izbjeglica

U Sisku će se smjestiti 50 izbjeglica

Pedeset izbjeglica bit će smješteno u vojarni na Viktorovcu koju koristi specijalna policija. Riječ je o ranjivim skupinama, obitelji s djecom, maloljetnicima i starijim osobama koje ne žele tražiti azil u Hrvatskoj nego im je cilj neka druga država EU. Očekuje se da će u sisačkom prihvatilištu se oni zaddržavati kraće vrijeme, pa će se skupine izbjeglica često zbog toga mijenjati. Prva skupina očekuje se tijekom srijede. Kako nam je potvrđeno kapacitet je smještaja na Viktorovcu 50 ljudi.

Crveni križ i MUP koordiniraju njihov smještaj te će iz Zagreba uskoro i krenuti kamion s hranom i potrepštinama za sisačko prihvatilište. Na Facebooku Siščani koordiniraju skupljanje igrački, slatkiša i hrane za djecu koje će donirati izbjeglicama. Detalje oko moguće pomoći izbjeglica možete dobiti u Crvenom križu Sisak.  U Centar za azilante Kutina bit će smještano 150 izbjeglica

– Spremni smo za ovu situaciju. I mi smo ovih dana 1991. godine završili u izbjeglištvu zbog rata. Moramo suosjećati s ljudima u nevolji. U suradnji s policijom stotinjak izbjeglica bit će smješteno u Sisak i oko 150 u Kutinu gdje već postoje spremni kapaciteti. Ako bude trebalo još, sazvat ćemo krizni stožer da odredimo nove lokacije po potrebi, rekao je župan Ivo Žinić.

“Sisak i Siščani spremni su bez predrasuda i u skladu s našim mogućnostima prihvatiti izbjeglice, koji će svoje privremeno utočište naći u našem gradu.  I sami smo, kada nam je bilo potrebno, dobivali pomoć drugih ljudi. Očekujemo dolazak 50 žena i djece u srijedu u večernjim satima, koji će biti prihvaćeni u vojarni na Viktorovcu.Cijeli postupak vezan uz dolazak izbjeglica vodi Ministarstvo unutarnjih poslova u partnerstvu s Gradskim društvom Crveni križ Sisak. Nadležne institucije vode brigu o sigurnosti naših sugrađana, kao i o humanitarnoj strani prihvata izbjeglica.Pozdravljam spremnost Siščana da pomognu ljudima u nevolji i  upućujem ih da prethodno kontaktiraju Gradsko društvo Crvenog križa, odnosno da ne donose pomoć direktno u vojarnu na Viktorovcu. U Crvenom križu dobiti će informaciju o tome koja je vrsta pomoći potrebna, te sve druge potrebne  upute”, stoji u izjavi gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

Komentirajte