Naslovnica Vijesti Kultura Predstavljen projekt Holandska kuća

Predstavljen projekt Holandska kuća

Otvaranjem međunarodnog interdisciplinarnog skupa SPark: Conservation of Sculpture Parks, u ponedjeljak su započeli 3. Dani industrijske baštine grada Siska. Skup je otvorila pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban, a nazočnima se obratila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Skup SPark je okupio ugledne stručnjake, koji će ponuditi rješenja i odrediti smjernice za čuvanje, zaštitu i restauriranje zbirki skulptura na otvorenom uključujući i sisački Park skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak, koje predstavljaju važan dio sisačke industrijske baštine.

Manifestacija Dani industrijske baštine nastavljena je u Holandskoj kući gdje je zainteresiranima, među kojima je bila i pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban predstavljen projekt Info centar industrijske baštine Holandska kuća, a u organizaciji Grada Siska i Sisak Projekata. – S obzirom da se projekt temelji na bogatoj sisačkoj baštini, da pokreće kulturni i turistički potencijal Siska i gospodarski razvoj te da je u visokom stupnju dovršenosti, bit će među prvima koje će Ministarstvo kulture prijaviti na strukturne fondove Europske unije, istaknula je Sanja Šaban.

Projekt Holandska kuća obuhvaća rekonstrukciju zgrade i uređenje okoliša, opremanje digitalnom tehnologijom i proširenje turističke ponude. U sklopu Holandske kuće bit će smješten multimedijalni postav industrijske baštine, Galerija Striegl, zbirka ploča i audio uređaja Velimira Krakera, Konzervatorski odjel u Sisku, multimedijalne dvorane, info pult i suvenirnica. Projekt obuhvaća i uređenje pratećih sadržaja industrijske baštine uz Kupu poput uređenja izložbenog prostora o riječnoj industrijskoj baštini na brodu Biokovo, obilježavanje dvije pješačke i dvije biciklističke staze koje će povezivati Holandsku kuću i 34 lokacije industrijske baštine u rutu dugu 25 kilometara. Partneri na projektu su Gradski muzej Sisak, Gradska galerija Striegl, Turistička zajednica Grada Siska, Lučka uprava Sisak, Sisak projekti i Konzervatorski odjel u Sisku. Vrijednost projekta je 26,6 milijuna kuna.

(sisak.hr) FOTO: Željko Rakarić

HOLANDSKA KUĆA_14

Detalje o projektu možete naći na ovom linku

http://sisak.hr/wp-content/uploads/holandska_v4_125.pdf

Komentirajte