Naslovnica Vijesti Sisak U Sisku počelo suđenje zbog naknada županičinih savjetnika

U Sisku počelo suđenje zbog naknada županičinih savjetnika

Pripremnim ročištem počelo je u ponedjeljak, na Općinskom sudu u Sisku, ročište povodom tužbe kojom 12 bivših županičinih savjetnika traže od Sisačko-moslavačke županije po 40.000 kuna neisplaćenih naknada, dok županija u protutužbi od 21-nog savjetnika traži povrat svih dobivenih naknada u iznosu od oko 4 milijuna kuna, ne računajući kamate, donosi vecernji.hr.

Nakon prijedloga dokaznih materijala sud je usvojio ispitivanje 20-ak svjedoka u postupku.

Među njima je i bivši savjetnik i vijećnik HSU-a Vladimir Gregurić koji je o svemu svjedočio i pred USKOK-om u sklopu istrage protiv bivše županice.

Naime, nakon lokalnih izbora 2009. godine bivša županica Marina Lovrić Merzel nije imala većinu u Skupštini, nego ju je uspio formirati HDZ. Preko posrednika, Željka Marjanovića i Željka Solde, uspjela je pronaći dva nezadovoljna vijećnika iz HSU-a, Vladimira Gregurića i Josipa Prajnera. HSU je tada na izborima nastupio u koaliciji sa HDZ-om, a županica je ovu dvojicu  nagovorila da na sjednici Skupštine podrže SDP-ove prijedloge i smijene HDZ-ovog predsjednika Skupštine.

“Od strane županice ponuđeno mi je mjesto u Savjetu županice, te mi je ponuđeno članstvo u dva nadzorna odbora u trgovačkim društvima u pretežitom vlasništvu Sisačko- moslavačke županije, sve s naknadom. Zauzvrat sam trebao podržati SDP-ovu većinu”, rekao je na ispitivanju u USKOK-u jedan od te dvojice vijećnika Vladimir Gregurić dodavši kako je to iznosilo oko 8.000 kuna neto mjesečno naknada.

Sjednica Skupštine na kojoj je, zahvaljujući i Gregurićevom glasu, smijenjen HDZ-ov predsjednik i imenovan HSP-ov (u koaliciji sa SDP-om) održana je 24. srpnja, a 31. srpnja donesena je odluka kojom se Prajner i Gregurić postali savjetnici županice.

Navode o tom događaju morat će Gregurić, kao svjedok, ponoviti i na suđenju koje je jučer (ponedjeljak) počelo u Sisku, a tiče se tužbe kojom 12 bivših savjetnika traže po 40.000 kuna neisplaćenih naknada, a županija u protutužbi od 21-nog savjetnika traži povrat svih dobivenih naknada u iznosu od oko 4 milijuna kuna, ne računajući kamate. Ukupna šteta za županiju, računajući doprinose i poreze, veća je od šest milijuna kuna.

Članstvo Vladimira Gregurića i Josipa Prajnera u Savjetima isteklo je u lipnju 2013. ,kada je i prestao njihov vijećnički mandat, a savjetnici su postali neki drugi, aktualni, vijećnici iz vladajuće koalicije.

“Riječ je o nezakonitim naknadama koje su isplaćivane bez ikakvog rada, samo kako bi se njima osigurala većina u Skupštini. Ako je taj način dozvoljen i zakonit onda bi svaki čelnik nekog grada ili županije tako mogao osigurati većinu u Skupštini ili Vijeću. On ima blagajnu i može dijeliti koliko hoće vijećnicima za njihove ruke u predstavničkom tijelu”, rekao je odvjetnik Antonio Kaleb, koji zastupa Sisačko-moslavačku županiju.

Na idućem ročištu, u veljači iduće godine, svjedočit će i bivša županica Marina Lovrić Merzel, ali i djelatnici Županije Jasmina Jovev i Vesna Krnjaić koji su u iskazu USKOK-u rekla da su svi izvještaji o radu Savjeta i savjetnika rađeni retroaktivno i bez ikakva temelja, dok je popise savjetnika koji trebaju biti imenovani donosila županica.

U daljnjem procesu kao svjedok predložen je i Zlatko Medved koji je svjedočio USKOK-u kako je prilikom dogovora županice Marine Lovrić Merzel sa HSP-om o “programskoj suradnji” bivša županica toj stranci ponudila dva mjesta savjetnika, što su oni prihvatili.

Posebna stvar odnosi se na nepostojanje nikakvih drugih kriterija, osim političkih, za imenovanje u Savjete županice pa je tako Đuro Belovarić, čelnik lokalnog ogranka A-HSS s kojim je SDP bio u koaliciji, sa završenom osnovnom školom imenovan u Savjet za gospodrstvo, dok je, primjerice, DSU-ovac Milivoj Tičarić bio zaposlen u Domu kulture  na radnom mjestu majstora scene, a sam je USKOK-u rekao da njegova stručna znanja nemaju nikakve veze s članstvom u Savjetu za umirovljenike i socijalnu skrb.

Bivši savjetnik Josip Prajner USKOK-u je naveo da se čitav život bavio pitanjima socijale, kada je radio u Petrokemiji Kutina bio je šef Službe zaštite na radu i zaštite od požara, a u Savezu samostalnih sindikata je bio tajnik, pa smatra da je dovoljno kvalificiran i ne zna tko bi mogao biti bolje kvalificiran od njega.

 

Komentirajte