Naslovnica Vijesti Sisak Otvorena istraga protiv Dinka Pintarića zbog sportske dvorane na zaobilaznici!

Otvorena istraga protiv Dinka Pintarića zbog sportske dvorane na zaobilaznici!

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića kojeg sumnjiče da je počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora iz članka 294. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/97 čime je oštetio Grad Sisak za 96,829.756,63 kuna.

Riječ je o projektu gradnje sportske dvorane na zaobilaznici.

Kako se navodi na internetskim stranicama Odvjetništva postoji osnovana sumnja da je Pintarić kao službena osoba grada, 15. veljače 2008. u ime grada kao naručitelja s trgovačkim društvom Epsilon građenje iz Zagreba kao izvršiteljem, zaključio ugovor o osnivanju i zakupu na pravu građenja za projektno financiranje športske dvorane nove škole u Sisku.

Osnovano se sumnja da je navedeno učinio iako je znao da je izgradnja sportske dvorane te škole planirana na lokaciji na kojoj je ranije bilo gradsko odlagalište otpada koje se prije početka gradnje mora odvesti te da nije odvezen i da troškovnik i projektna dokumentacija za izgradnju škole i sportske dvorane ne obuhvaćaju odvoz otpada i projekt pilotiranja, kao i da ponude za izbor investitora radova su rađene na temelju takvog manjkavog troškovnika te da ponuđena cijena izgradnje dvorane nije obuhvaćala te radove i da nije napravljen investicijski projekt sa financijskom analizom isplativosti ovog projekta niti financijska analiza je li grad bio u mogućnosti iz planiranih prihoda podmirivati obveze iz ovog projekta.

Osnovano se sumnja da se potpisanim ugovorom izvršitelj obvezao kako će vlastitim sredstvima na zemljištu u vlasništvu grada, u roku od 18 mjeseci od izdavanja građevinske dozvole na njegovo ime, izgraditi sportsku dvoranu prema prihvaćenoj ponudi za iznos od 129,189.369,60 kuna bez PDV-a, koja će biti njegovo vlasništvo i koju će nakon izgradnje dati gradu ili trgovačkom društvu u njegovom stopostotnom vlasništvu u zakup na rok od 15 godina, uz mjesečne zakupnine u iznosu od 717.719,00 kuna bez PDV-a, te po proteku zakupa ponuditi građevinu na otkup uz otkupnu cijenu od 40 posto vrijednosti dvorane. U konačnici, to predstavlja cijenu koštanja sportske dvorane u ukupnom iznosu od 161,413.875,90 kuna bez PDV-a.

Okrivljenik je, osnovano se sumnja, znao da dvorana za ugovoreni iznos novca neće moći biti izgrađena jer ugovoreni iznos nije obuhvaćao nužne pripremne radove. Nakon što je izvođač radova, trgovačko društvo iz Zagreba, započeo s radovima čišćenja terena na parceli i izvijestio da se na njoj nalaze velike količine komunalnog otpada; a da projektnom dokumentacijom niti sklopljenim ugovorom nisu predviđeni pripremni radovi odvoza otpada i poboljšanja temeljnog tla; osnovano se sumnja da je okrivljenik, znajući da će ti pripremni radovi značajno poskupjeti projekt izgradnje sportske dvorane (za to u proračunu grada Siska nisu osigurana sredstva) i da je u obvezi raspisati javni natječaj za to, najprije 12. kolovoza 2008. investitoru (društvo iz Zagreba) putem punomoćnika dao suglasnost da odveze otpad sa parcele na kojoj je planirano građenje kao zamjenske umjesto ugovorenih radova na izgradnji dvorane.

Nakon što je investitor dobio suglasnost grada za izvođenje ostalih zamjenskih radova i temeljem te suglasnosti financirao izvođenje pripremnih radova kao zamjenskih i samo dijela ugovorenih radova na izgradnji sportske dvorane potrošio cjelokupni ugovoreni iznos; a grad nije platio niti imao od kuda platiti izvođenje tih zamjenskih pripremih radova; daljnji radovi na izgradnji dvorane su obustavljeni te je i ostala nedovršena a društvo iz Zagreba je raskinulo ugovor.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik sklapanjem ugovora za koji je unaprijed znao da neće moći biti izvršen za ugovoreni iznos novca te davanjem suglasnosti za izvođenje zamjenskih umjesto ugovorenih radova, za koje je znao da grad nema osigurana sredstva, za grad preuzeo obvezu da plati trošak izvođenja zamjenskih radova za koje u proračunu grada nije bilo sredstava. Započeta izgradnja dvorane nije dovršena te je okrivljenik na opisani način oštetio grad za 96,829.756,63 kuna.

Javni natječaj za gradnju dvorane, u obliku modificiranog leasinga, Grad je raspisao krajem 2007. godine, a na natječaj, koji je bio raspisan s iznenađujuće kratkim rokom za dostavu ponuda, javile su se samo dvije tvrtke u vlasništvu Hypo banke, s gotovo identičnim sastavom Uprave. Uzgred, da bi natječaj bio valjan morale su stići barem dvije ponude. Izabran je za izvođača tvrtka Epsilon građenje čiji je predsjednik Uprave bio Siščanin Drago Vidaković. S tom tvrtkom Pintarić je potpisao ugovor, a prvotni iznos od 129 milijuna kuna + PDV je potrošen na pripremne radove i dovoz otpada, bez natječaja.

Tada u Gradu Sisku pokušavaju progurati i drugu fazu radova, tešku 225 milijuna kuna + PDV, no pobuna javnosti to spriječava. Da je to prošlo, u konačnici (s otkupom) dvorana bi koštala 471 milijun kuna.

Epsilon građenje uskoro raskida ugovor, te je trenutčno na sudu s Gradom Siskom.

 

FOTO: mojsisak.com

Komentirajte