Naslovnica Vijesti Sisak ORaH o reformama i mogućnosti većeg zapošljavanja

ORaH o reformama i mogućnosti većeg zapošljavanja

Obzirom da sadašnja Vlada nije na vrijeme htjela provesti potrebne reforme ORaH, za povećanje zaposlenosti, predlaže tri bitne reforme koje se moraju provesti u skoroj budućnosti, rekao je  saborski zastupnik ORaH-a Mladen Novak u Sisku na predstavljanju stranačkog prijedloga mjera za povećanje cjelogodišnje zaposlenosti u Hrvatskoj

“Prioritet nad prioritetima je reforma javne uprave koja je jako skupa i neučinkovita. Treba ju usmjeriti ka građanima i gospodarstvu. Druga je reforma teritorijalnog ustroja Hrvatske. Imamo studije stručnjaka koje ukazuju da je za Hrvatsku potrebno 100 do maksimalno 150 jedinica lokalne samouprave, no sestrinske stranke, HDZ i SDP, ne slušaju stručnjake zbog mogućnosti uhljebljivanja u postojećim jedinicama lokalne samouprave. Treća je potrebna reforma u pravosuđu jer vidimo sve više primjera kroz koje počinjemo ozbiljno sumnajti u pristranost pravosuđa i stavljanje sudstva u određene funkvije”, rekao je Mladen Novak istaknuvši i potrebu porezne reforme u svrhu poreznog rasterećenja gospodarstva i građana.

Slaven Vujić, koordinator ORaH-a za 6. izbornu jedinicu napomenuo je kako je za zapošljavanje potrebno reformirati i školstvo kako bi gospodarstvo moglo dobiti dovoljno educiranu i kvalificiranu radnu snagu.

“Na području Sisačko-moslavačke vidimo mnoge potencijale zapošljavanja. Mnogo je neobrađenog poljoprivrednog zemljišta koje treba privesti svrsi kroz poticanje eko proizvodnje. Uz to treba proizvođače educirati da nije njihovo tržište samo tržnica u Sisku i Petrinji nego cijela Europska unija. Vidimo mogućnosti u razvoju drvnoprerađivačke industrije u SMŽ, a ne samo da se izvozi drvna sirovina. Uz korištenje geotermalnih izvora kojih imamo na Banovini veliku priliku vidimo i uzgoju industrijske konoplje i gradnji prerađivačkog pogona za konoplju na području županije”, rekao je Slaven Vujić.

Komentirajte