Naslovnica Vijesti Sisak Plodovi sunca rastu u Prelošćici

Plodovi sunca rastu u Prelošćici

Plodovi sunca naziv je novog sisačkog brenda, rajčice proizvedene u staklenicima u Prelošćici. Na ulaganje, vrijedno više od 40 milijuna kuna, odlučila su se četiri poduzetnika, a više oko 55 posto sredstva je iz pretpristupnog programa Europske unije IPARD. U ovom trenutku četiri tvrtke, četiri tvtke Valis staklenici d.o.o., Hruška staklenici d.o.o., Fructus staklenici d.o.o. i Duga staklenici d.o.o., zapošljavaju 23 radnika,a nakon završetka drugog kruga investicije i proširenja kapaciteta zaposleno će ih biti još 12.

“U četiri staklenika, na površini od oko 2,6 hektara, imamo godišnji prinos od oko 1200 tona rajčice, a u ovom trenutku u staklenicima su posađene sorte grappolo, cherry i beef rajčice. S plasmanom robe problema nemamo. Sve prodamo trgovačkim lancima u Hrvatskoj te nešto malo u inozemstvo. Problema s tržištem nemate ako imate veću proizvodnju, i ako možete ponuditi proizvode van njihove sezone, a što je osnovna prednost stakleničke proizvodnje”, kazuje Zagrepčanin Domagoj Hruška, jedan od četiri partnera u projektu.

A proizvodnja je potpuno automatizirana i prilagodljiva vremenskim uvjetima na pritisak tipke računala, ili putem aplikacije mobitela. Računalo samo mjeri temperaturu u i izvan staklenika, osjeti količinu kiše koja pada i sukladno tome upravlja sustavom navodnjavanja i grijanja. Za oprašivanje krosite bumbare koje kupuju u Nizozemskoj, a kao zaštitu od biljnih nametnika koriste prirodnu obranu – druge kukce koje nabavljaju po potrebi.

S obzirom da u staklenicima temperatura uvijek treba biti oko 18 stupnjeva C izgrađena je i posebna energana na drvnu sječu koja je najpovoljniji energent jer je u blizini dosta dobavljača bio mase. Proizvodnju poboljšava i spremnik s CO2, plina koji poboljšava proces fotosinteze.

Sve to omogućava da se rajčice, koje sade na supstratu kamene vune, beru nepuna dva mjeseca nakon sadnje, i da se iste stabiljke zatim, na tjednoj bazi, beru mjesecima, uz prosječni životni vijek jedne biljke od devet mjeseci. Time je postignut urod od 60 do 62 kilograma po kvadratnom metru, a berbe su od proljeća pa sve do Božića

“Poljoprivreda je iznimno teško zanimanje jer ovisite uvijek i isključivo o vremenskim prilikama. I na to ne možete utjecati. Ideju za ovaj posao dobio sam prilikom boravka u Izraelu koji je jedan od velikih izvoznika rajčice s obzirom na veličinu obradivog zemljišta. Oni rade uglavnom u zaštićenim prostorima gdje se dobije i 15 puta veći prinos. Obišli smo i Nizozemsku, jer je ovakav način proizvodnje relativno nov u Hrvatskoj, tako da smo se u startu odlučili odmah pokrenuti visokotehnološku proizvodnju. U ovom trenutku proizvodnja nam je oko 62 kg/m čime smo iznimno zadovoljni2 – dodao je Hruška.

Prilikom posjeta gradskih predstavnika obećana im je pomoć u uređenju pristupne ceste zbog potrebe kamiona koji odvoze robu, a razgovaralo se i o plasmanu ovih rajčica na Gradsku tržnicu Sisak.

(sisak.hr, sisak.info)

FOTO:Željko Rakarić

Komentirajte