Naslovnica Vijesti Kultura Siniša Matasović doprvak Hrvatske u slam poeziji

Siniša Matasović doprvak Hrvatske u slam poeziji

U nedjelju, 28. lipnja održano je u Zagrebu prvo službeno državno prvenstvo Hrvatske u slam (slem) poeziji. Boje Siska dostojno je predstavljao pjesnik i prozaik Siniša Matasović zauzevši visoko 2. mjesto u žestokoj konkurenciji izvođača okupljenih oko provikanih centara hrvatske slam scene kao što su Zagreb, Split i Pula. Slam poezija bazira se na scenskom nastupu, gdje svaki natjecatelj svoje autorske, društveno angažirane stihove nastoji na što duhovitiji način prezentirati okupljenoj publici pri čemu kao alat koristi isključivo pokrete tijela i intonaciju svoga glasa.

Natjecalo se prema pravilima europske slam federacije koja je za organiziranje događaja pozvala Marija Kovača iz Zagreba, poznatog kazališnog redatelja i jednog od pionira slam scene u Hrvatskoj i Franka Bušića iz Splita, predsjednika udruge DADAnti. Nositelj projekta je DADAnti – udruga za promicanje eksperimentalne umjetnosti (Split) a suradnica URK – Udruženje za razvoj kulture (Zagreb).

Savršena suradnja Zagreba i Splita i prijateljsko natjecanje mimo sportskih terena nije bilo visokog rizika, a publika je brojnošću (preko 200 posjetitelja) i oduševljenjem dokazala da ovakvih događaja nedostaje.

Izvođače su ocjenjivali članovi stručnog žirija: Mario Kovač (koji je bio i voditelj programa), Franko Bušić i Zdenko Franjić te 3 volontera iz publike. Ocjene su se kretale od 1 do 10, ili do maksimalno 9 za one koji su čitali (tj. nisu znali svoju poeziju napamet).

Poredak nakon zbrajanja glasova:
1. Željko Barišić (Split) – 59 bodova
2. Dean Indžić (Virovitica) – 57 bodova
2. Siniša Matasović (Sisak) – 57 bodova
4. Ivan Laić (Velika Gorica) – 56 bodova
5. Zoran Kelava (Zagreb) – 55 bodova

Dana 19 i 20 studenog, Barišić će u Estoniji u gradu Tartuu predstavljati Hrvatsku na službenom europskom slam prvenstvu.

Pjesma kojom je Matasović otvorio svoj nastup:

O guzici

pjesma posvećena hrvatskim poduzetnicima

Oni mantraju

O biznisu i profitu,

A ja razmišljam o guzici

…Majine mame.

Ujutro, popodne, navečer, noću,

Dok javljaju se pijetli,

Lastavice, sove i bordeli,

Razmišljam o guzici Majine mame,

A prije toga sam razmišljao

O Majinoj guzici

O čemu razmišljaš? –

Ispituje me Maja dok ležimo u krevetu njezinih roditelja

Netom nakon seksa.

O ničemu – lažem i

Nastavljam je ljubiti od pupka naniže

Izvori informacija:

https://www.facebook.com/events/463909490434753

http://klfm.org/splicanin-sampion-hrvatske-u-slam-poeziji/

Komentirajte