Naslovnica Vijesti SMŽ U ŽK Sisak održana edukacija Označavanje i deklariranje hrane

U ŽK Sisak održana edukacija Označavanje i deklariranje hrane

Županijska komora Sisak organizirala je edukaciju Označavanje i deklariranje hrane u četvrtak, 18. lipnja u ŽK Sisak.

Na edukaciji je bilo riječi o deklariranju prehrambenih proizvoda te o obvezama proizvođača, trgovaca i ugostitelja u vezi s tim, s posebnim naglaskom na pekarske i slastičarske proizvode. Prisustvovalo je dvadesetak predstavnika velikih i srednjih poduzeća trgovinske i prehrambene djelatnosti s područja Sisačko – moslavačke županije. O obvezama subjekata u poslovanju hranom  pri informiranju potrošača govorio je Dean Pašiček iz Kunst poslovnog savjetovanja.

Naime, za označavanje odnosno informiranje potrošača o nezapakiranoj ili nepretpakiranoj hrani odgovoran je subjekt u poslovanju s hranom koji hranu prodaje krajnjem potrošaču. Od 13. prosinca prošle godine subjekti u poslovanju s hranom moraju označavati hranu prema odredbama Uredbe (EU) br. 1169/2011, osim u dijelu navođenja nutritivne deklaracije odnosno energetske vrijednosti i hranjivih vrijednosti hrane.

Od bitnih novosti značajnih za potrošače svakako valja spomenuti veličinu slova na deklaraciji, koja je sada propisana na 1,2 milimetra. Osim toga alergeni, koji su prisutni u hrani moraju se naglasiti u popisu sastojaka i to na način da se istaknu ili drugom bojom slova, ili drugim fontom, ili boldanjem. Obveza koja je u primjeni od lanjskog prosinca je i isticanje datuma prvog zamrzavanja na mesu i ribi, odnosno je li neka namirnica odmrznuta prije stavljanja u promet. Također, obvezno je i označavanje zemlje podrijetla na svježem, rashlađenom i smrznutom ovčjem, kozjem, svinjskom te mesu peradi.

Novost je i nutritivna deklaracija koja će biti obvezna na većini proizvoda od 13. prosinca 2016. godine, a sva hrana koja na sebi ima navedenu prehrambenu ili zdravstvenu tvrdnju mora već sada imati i nutritivnu deklaraciju, navode o hranjivoj vrijednosti ili izračune energetske vrijednosti, značajne količine vitamina i minerala ili pak GDA vrijednosti. Subjekti u poslovanju s hranom koji se, pak, odluče za dobrovoljno navođenje energetske vrijednosti i hranjivih vrijednosti hrane prije 13. prosinca 2016. godine, moraju ih navoditi sukladno odredbama članaka od 30. do 35. Uredbe (EU) br. 1169/2011.

Premda je Uredba stupila na snagu još 2011. godine, postala je obvezna tri godine kasnije. Europska komisija dala je proizvođačima i trgovcima rok od tri godine prilagodbe kako bi se, radi izbjegavanja novih troškova, iskoristile postojeće zalihe ambalaže. Naime, na tržištu još uvijek postoji određena količina ambalaže označena

Uz objašnjenje propisa o označavanju hrane te informiranju potrošača o hrani, na edukaciji su dani i praktični primjeri deklariranja posebice pekarskih i slastičarskih proizvoda.

Komentirajte