Naslovnica Vijesti SMŽ Zbog sumnje u ratni zločin uhićen Mile Paspalj iz Majskih Poljana

Zbog sumnje u ratni zločin uhićen Mile Paspalj iz Majskih Poljana

Mile Paspalj (73) s glinskog područja, uhićen je u ponedjeljak zbog sumnje na počinjenje ratnog zločina nad civilima u Glinskom Novom Selu 1991. godine. On je jedan od četvorice pripadnika Teritorijalne obrane Glina protiv kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu otvorilo istragu.

Riječ je o zločinu počinjenom u listopadu 1991. godine kada je, u dva navrata, u Glinskom Novom Selu ubijeno 32-oje civila, od kojih je najmlađa Katica Šimanović imala samo 15 godina.

Ostala trojica su državljani Republike Srbije i nedostupni su. Prošle godine za isti slučaj podignuta je optužnica protiv još osmorice glinskih teritorijalaca, no svi se nalaze u Srbiji.

Zločin u Glinskom Novom Selu je jedan od najbestijalnijih na području Banovine. Teritorijalci su u selu  prvo 3. listopada 1991. ubili devet civila, a 16. listopada iste godine vratili se, okupili svo preostalo stanovništvo i pobili ih. Muškarce su strijeljali, a žene zatvorili u stari drveni objekat na koji su ispalili raketu iz ručnog bacača. Tijela ubijenih iz ovog drugog masakra još uvijek nisu pronađena.

Komentirajte