9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

Vikend na Festivalu Željezara nudi raznovrstan program

- Marketing-spot_imgspot_img

Vikend na Festivalu Željezara obilježit će predstavljanje Abecede Željezare – novog rada Rene Rädle & Vladana Jeremića i projekta Pogled na drugi grad umjetnica Tanje Vujasinović i Tonke Maleković, projekcija novog video rada Marka Tadića 1972.-2004. i razgovor s autorom, performativni obilasci radničkog naselja Caprag, arhitektonsko savjetovanje u organizaciji ARCHIsqada, te zabave u SKHWATU.

U okviru Festivala Željezara i programa Zajednički (g)rad Galerije Miroslav Kraljević, predstavit će se Abeceda Željezare – novi rad Rene Rädle & Vladana Jeremića. Akcija distribucije i postavljanja materijala u javnom prostoru naselja Caprag počela je u četvrtak, nastavlja se u petak, dok će se u subotu 6. lipnja u 18.00 sati održati i samo predstavljanje rada. Abeceda Željezare se bavi jezikom društvene transformacije, koji referencu ima u ne tako davnoj prošlosti zajedničkog stvaranja između radnika i umjetnika. Riječ je o svojevrsnoj „abecedi“ mišljenja rada, kao slobodne prakse i borbe za stvaranje. Abeceda Željezare se sastoji od transparenata u javnom prostoru, namijenjenih naselju Željezara, te štampanih tekstualno-grafičkih listova u formi novina.

Pored stalnog postava izložbi Pogled na drugi grad i Muzej kvarta Željezara 2015: Projektiranje Utopija, petak će obilježiti pretposljednji Kulturni Stalker Marijana Crtalića, performativni obilazak naselja Caprag (15-17 sati, posljednji obilazak je u subotu u istom terminu), te projekcija najnovijeg eksperimentalno-dokumentarnog rada Marka Tadića 1972.-2004. u kojem uz razne arhivske materijale portretira radnika sisačke Željezare, koji je u navedenom razdoblju bio njen zaposlenik, te priča i o svom odrastanju u Sisku. Nakon projekcije filma, uslijedit će i razgovor s autorom.

Kulturni Stalker Marijana Crtalic__a _foto Marko Ercegovic__ _02

Peti kat Instituta Željezara cijeloga će vikenda okupirati polaznici radionice camere obscure koji će u subotu 6. lipnja prikazati svoje fotografske radove na izložbi čije je otvorenje planirano za 19.00 sati. Od ranoga će se subotnjeg jutra, od 9.30 do 14.30 sati, u capraškoj knjižnici održavati otvoreno arhitektonsko savjetovanje u izvedbi ARCHIsquada –  hitnaArhitektura, dok će predstavljanje projekta umjetnica Tanje Vujasinović i Tonke Maleković Pogled na drugi grad u 20.00 sati zaključiti dnevni program u Institutu Željezara.

Pogled na drugi grad segment je projekta Grad na drugi pogled udruge PUNKT koji se ostvaruje kroz suradnju s Akademijom primijenjenih umjetnosti iz Rijeke, Metalurškog fakulteta u Sisku i koncepcije Zajednički (g)rad Galerije Miroslav Kraljević G-MK. Na temelju pronalaženja zajedničkih točki interesa te polazeći od sličnosti, ali i različitosti ova dva (post) industrijska grada sa srodnim tranzicijskim ekonomskim i društvenim simptomima nastali su kolaborativni radovi koji su, osim na Festivalu Željezara u Sisku, izloženi do 11. 6. i na izložbi Grad na drugi pogled u MMSU-u u Rijeci.

Petak i subota navečer nude zabavu u sisaškom klubu SKWHAT gdje će okupljene izborom glazbe rasplesati Jahvo Joža (petak) i Miro Župa (subota).

Nedjelja na Festivalu Željezara aktivna je u Institutu Željezara gdje će se još uvijek moći pogledati film Marka Tadića 1972.-2004., te izložbe Pogled na drugi grad, Muzej kvarta Željezara 2015: Projektiranje Utopija i Camera Obscura.

Svi programi Festivala Željezara su besplatni i svi ste pozvani uživati i sudjelovati u njima.

Medijski partneri Festivala Željezara su: Arteist, H-Alter, Sisak.Info, Kulturpunkt.hr, Lupiga, Novosti, Radio Sisak, Radio Student, Večernji list, Vizkultura, Zarez

Festival Željezara organizira se uz potporu Grada Siska i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te uz pomoć poduzetničkog inkubatora PISAK, tvrtki Aplied Ceramics, Sisak stan, ABS, Autopromet Sisak, i građana Siska.

Službene stranice: http://festivalzeljezara.com
Facebook: https://www.facebook.com/festivalzeljezara

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

1 KOMENTAR