8.7 C
Sisak
Utorak, 19 listopada, 2021

HDZ i HSLS: Sprječava li Milanović istragu oko Kopa beacha?

- Marketing-spot_imgspot_img

„Zašto premijer Milanović spriječava istragu oko Kopa Beacha?” –  zapitali su se sisački HSLS-ovci i HDZ-ovci na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

Željko Krapljan, čelnik sisačkog HDZ-a,  pojasnio je  kako sumnjaju da Milanović namjerno pokušava odugovlačiti istragu, kako bi se istekom zakonskog roka od dvije godine i jednog dana,  SDP sa svojim koalicijskim partnerima, bez obzira na ishod istrage, očuvao na vlasti u Sisku.

Oporba je podsjetila kako su još u ožujku prošle godine podigli kaznene prijave zbog HŽ-ove dodjele poslova uklanjanja tračnica i mostova s 50 kilometara dionice pruge Petrinja-Topusko, a koje je, bez ikakve naknade i natječaja, dobila sisačka udruga za rekreaciju “Kopa beach”, bliska lokalnom SDP-u. Udrugu je HŽ- infrastrukturi prije toga preporučila sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

U listopadu je oporba zatražila i financijski nadzor nad udrugom od Porezne uprave i Ministarstva financija.

“Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo prijave proslijedilo Županijskom i nas o tome obavijestilo nemamo više nikakvih informacija o istrazi. Ništa nas nisu obavijestili ni iz Ministarstva financija. Iz iskustva s bivšom županicom Marinom Lovrić Merzel znamo da određena tijela mogu zadržavati neke stvari, sve dok se ona nije zamjerila Milanoviću i SDP-u. Pitamo se je li to ponovo slučaj i čeka li se da gradonačelnica Kristina Ikić Baniček na vlasti bude duže od onih zakonskih dvije godine i jedan dan, kako bi SDP ostao do kraja mandata na vlasti u Sisku.” – rekao je Željko Krapljan, čelnik sisačkog HDZ-a.

On je istaknuo kako imaju saznanja da su kaznene prijave protiv SDP-ove gradonačelnice i potpredsjednika i glavnog operativca udruge Gorana Kajgane “otišle”.

Miljenko Žamarija, predsjednik sisačkog HSLS-a podsjetio je na Milanovićevu izjavu prilikom dolaska na vlast o visoko podignutoj letvici po pitanju kompetencija i morala. No, dodao je Žamarija, kako je izgleda ta letvica visoko podignuta kada je potrebno riješiti se političkih oponenata unutar vlastite stranke , kao što je bio slučaj s Mirelom Holy. “No, neki se ispod te letvice provlače“, kaže Žamarija.

Darko Weiss (HDZ) rekao je kako je na internetu vidljivo da Udruga Kopa beach još uvijek nije predala financijsko izvješće o poslovanju iz prošle godine, na što je zakonski obvezna.

“Naša procjena je da je na račun udruge sjelo 10 milijuna kuna. Zanima nas transparentnost njegova trošenja i kako je udruga raspolagala s tim novcem. Zato smo i tražili reviziju poslovanja udruge od Ministarstva financija, a nemamo informacija da li je provedena” – dodao je Weiss.

Oporba je već ranije posao kojeg je HŽ Infarstruktura krajem 2013. godine dodijelila netom osnovanoj udruzi Kopa beach proglasila “devastacijskim zločinom”. Udruga je demontirala sve tračnice, pragove i popratni materijal s 50 km duge dionice od Petrinje do Topuskog, uključujući i devet mostova na toj dionici. Za taj posao HŽ nije raspisao nikakav natječaj.

Od demontaže pa do danas glavni operativac udruge, Goran Kajgana, koji je do tada imao problema u svojim poslovnim projektima razvio je posao u dvije nove tvrtke –  sisačkoj Pelet ing, a od ožujka ove godine i zagrebačkoj Millenium trade.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

2 KOMENTARI