8.7 C
Sisak
Utorak, 19 listopada, 2021

HDZ i HSLS o “dužničkom ropstvu”

- Marketing-spot_imgspot_img

“Dužničko ropstvo” tema je bila tiskovne konferencije koju je u utorak održao sisački HDZ i HSLS. Osvrnuli su se na prošlotjednu odluku Vijeća o azduženju od 50 milijuna kuna kod HBOR-a za 26 projekata društvenog značaja i komunalne infrastrukture.

HDZ i HSLS smatraju da se kredit podiže za “politički šminkeraj”

“Nismo protiv društvenih i komunalnih projekata nego protiv načina financiranja. Svi upozoravaju da će kamate rasti, a pješačke i biciklističke staze i Aqua park ipak nisu toliki prioriteti za rizik koji prijeti, kao i zaduženje koje će otplaćivati netko drugi” – rekao je čelnik sisačkog HDZ-a Željko Krapljan.

Kredit vladajući dižu uz 4 posto fiksne kamate, s počekom od pet godina, pa će otplata početi tek početkom 2022. godine.

“S tri milijuna kuna nemoguće je kupiti i urediti zgradu Hrvatskih šuma, gdje bi se trebale smjestiti udruge. Dakle, trebat će još novca. Dva milijuna kuna planiraju za Vodeni park u Capragu na mjestu sadašnjeg bazena. Koliko će koštati njegovo uređenje, troškovi režija, održavanje i tko će moći to priuštiti obzirom na socijalnu sliku tog dijela Siska. Ukupno gledajući tih 50 milijuna kuna će se potrošiti, a ništa kvalitetno neće donijeti gradu, ništa što će stvoriti novu vrijednost ili radna mjesta.” – rekao je Krapljan.

Miljenko Žamarija, predsjednik HSLS-a Sisak opet je pitao zbog čega se za financiranje takvih projekata ne koriste europski fondovi.

“Zadužujemo se, plaćat ćemo kamate, a besplatan novac stoji u EU fondovima. Zar se nije gradonačelica Kristina Ikić Baničak hvalila da je stučnjak za EU fondove i da ima svoj tim s projektima za izvlačenje novca iz fondova. Gdje su sada ti projekti?” –  rekao je Žamarija.

Na novinarsko pitanje kako uspoređuje tvrdnju da je ovo zaduženje od 50 milijuna kuna dužničko ropstvo, a HDZ i HSP AS je u prošlom mandatu potpisao ugovor od 150 milijuna kuna leasinga za sportsku dvoranu s opcijom zaduženja za dodatnih 225 milijuna kuna, Željko Krapljan je rekao:

“HDZ je bio u tom projektu, no tada je gradonačelnik bio Dinko Pintarić. Mi nismo pravni sljednici pojedinih ljudi i njjihovih odluka. Ja sam i tada bio protiv toga, no Dinko Pintarić je bio čelnik HDZ-a i gradonačelnik tada” – rekao je Krapljan.

Naime, HDZ i HSP, kasnije HSP AS, 2008. su za sportsku dvoranu, koja nikad nije zgotovoljena potpisali ugovor o leasingu za 150 milijuna kuna. Nekoliko godina nakon toga pripremljen je aneks ugovora kojom cijena dvorane skače na 471 milijuna kuna (uključujući otkup), no to je stopirano nakon pritiska javnosti. Po tom planu narednih 26 godina Grad je za dvoranu trebao plaćati po 18 milijuna kuna godišnje. SDP-ova vlast nije nastavila projekt, a nedovršeni objekt trenutačno je u vlasništvu Hypo banke.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

2 KOMENTARI