Naslovnica Show Galerije Međužupanijski stručni skup za odgajatelje Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije

Međužupanijski stručni skup za odgajatelje Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije

Međužupanijski stručni skup “Odgoj za održivi razvoj u dječjem vrtiću”

Povodom Dana vrtića i 20 godina održivog razvoja u Dječjem vrtiću Sisak Stari, danas je održan međužupanijski stručni skup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i višom savjetnicom Dariom Drviš, s temom “Odgoj za održivi razvoj u dječjem vrtiću”.

Stotinjak sudionika prošlo je tri ciklusa radionica s vrlo zanimljivim temama:
-Implementacija održivog razvoja u dječjem vrtiću (Snježana Dobrinić, odgajateljica savjetnica)
-Nematerijalna kulturna baština-folklor i tradicijske igre (Dubravka Vlašić, odgajateljica mentorica)
-Voda (Grozdana Hunjek, odgajateljica savjetnica)
-Froebelova pedagogija i održivi razvoj (Pavica Krolo Henč, odgajateljica mentorica)
-Razvijanje poduzetničkih kompetencija kod djece predškolske dobi (Gordana Pećirko, odgajateljica savjetnica)
Odgoj za održivi razvoj integrirani je dio humanističkog odgoja koji polazi od toga da je svaki čovjek vrijedan sam po sebi i ima pravo na kvalitetan život, a to onda podrazumijeva i priznavanje i omogućavanje tih istih prava drugim ljudima i prirodi – održivi razvoj izlazi u susret potrebama sadašnjih generacija pri čemu se vodi računa da zadovoljavanje potreba sadašnjih generacija ne dovede u pitanje mogućnosti zadovoljavanja potreba budućih generacija. Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj trebao bi biti dio cjeloživotnog učenja, mi smo ga kao takvog provodili i prije nego što je pojam odgoja za održivi razvoj u Republici Hrvatskoj uopće zaživio te ove godine obilježavamo 20 godina našeg rada. Rad s djecom na održivom razvoju provodi se kroz brojne projekte i aktivnosti u kojima su djeca po modelu, učeći od odraslih, razvijaju svijest o važnosti očuvanja okoliša, pravu na život u zdravom okruženju, kao i utjecaju čovjeka i njegovoj ulozi u prirodi i zajednici u kojoj živi.

Dječji vrtić Sisak Stari nositelj je Zelene zastave i certifikata Međunarodne Eko-škole u Republici Hrvatskoj od 2007.godine. Cilj nam je kroz ovaj program proširiti ideje odgoja i obrazovanja za održivi razvoj radom djece i zaposlenika na projektima, suradnjom s roditeljima i raznim društvenim čimbenicima, uz potporu medija radi podizanja svijesti u široj zajednici.

 

U Dječjem vrtiću Sisak Stari već 20 godina i 7 generacija djeluje Eko skupina. I prije široke primjene pojma „odgoj i obrazovanje za održivi razvoj“ u Republici Hrvatskoj, djelovanje eko skupine bilo je usmjereno na učenje o važnosti očuvanja okoliša kroz brojne dječje aktivnosti i projekte.

Odgajateljice eko skupine od 1995. do 2002. godine bile su Snježana Dobrinić i Ljerka Marincel, a od 2002. do danas Snježana Dobrinić i Mirjana Šebalj. Snježana Dobrinić i Mirjana Šebalj ujedno su i eko edukatorice i odgajateljice mentorice.

Eko djeca Dječjeg vrtića Sisak Stari su najmlađi ekolozi u gradu Sisku s najviše priznanja, pohvala, zahvalnica i nagrada. Sudjelovanjem u mnogim eko akcijama u gradu Sisku, na natječajima i smotrama, promoviraju vrtić u gradu, županiji i diljem Lijepe naše.

Djelovanje eko skupine proširilo se iz objekta Pčelica na sve objekte DV Sisak Stari, što je rezultiralo primanjem vrtića u redove međunarodnih eko škola 2007. godine, kao prvog vrtića eko škole u Sisačko-moslavačkoj županiji i drugog vrtića u Republici Hrvatskoj. 2015.godine dobit ćemo Srebrni status Eko škole. Kroz godine, naš rad prate i podržavaju razni čimbenici lokalne zajednice, roditelji, različite javne i privatne tvrtke te stručne ustanove i institucije (Agencija za odgoj i obrazovanje, MZOŠ, Fond za energetsku učinkovitost itd.). Neki od njih bili su naši suradnici, neki eko kumovi, neki sudionici u akcijama i projektima, neki promatrači, no svima su generacije eko djece prenijele našu poruku i upozorenje o važnosti očuvanja našeg okoliša.

Prva istraživanja eko skupine objedinjena su u prvi veliki eko projekt „Sačuvajmo planet Zemlju“ s kojim su 1996. godine ekolozi sudjelovali na stručno-znanstvenom simpoziju „5. Dani predškolskog odgoja u Čakovcu“. Projekt je uvršten u Zbornik radova „Očuvajmo Zemlju zajedno“, kojeg je Ministarstvo prosvjete i športa RH odobrilo kao priručnik za ekološki odgoj.

Aktivnosti eko skupine nisu ograničene samo na igre i eko aktivnosti u prostorima našeg vrtića, već uključuju i odlaske u prirodu. Djeca vole vidjeti što se događa u vodi, parku, prirodi, šumi.., vole proučavati biljke, stabla, kukce i prirodne pojave. Takvim radom djeci se daje mogućnost izravnog proučavanja neke teme ili problema. Uz primjerenu podršku odgajatelja, te prema njihovim interesima i mogućnostima provode se razna istraživanja i druge aktivnosti kroz koje djeca aktivno stječu iskustva i znanja.

Eko skupina, u suradnji s ostalim skupinama, svim zaposlenicima, roditeljima i ostalim čimbenicima lokalne zajednice brine za izgled vrtića i vrtićkog okružja.

Neki od projekata eko skupine

 • Sakupi i razvrstaj – svaki otpad svoje mjesto ima
 • Recikliraj – stvaranje novog papira od starog iscrtanog
 • Čarolija šume – važnost šuma, čarobno drvo, poučna vrtićka staza, priroda i vrtićko okruženje, susret sa šumom
 • Kompostiraj u i iz vlastitog okoliša
 • Zrak – izvor života – kakav je zrak kojeg udišemo
 • Ozonski omotač – što je ozonski omotač, kako utječe na život ljudi
 • Voda i čarolije s vodom – put vode
 • Volimo Kupu trajno – mi volimo čiste rijeke
 • Zajedno za Zemljin spas – obilježavanje važnih eko datuma kroz kalendarsku godinu
 • Eko-etno – korablja, posavska nošnja, jelo, rode
 • Pozdrav Suncu – obilježavanje Dana Sunca – 03.05.
 • Europski tjedan kretanja
 • Dan jabuke
 • Zahvalnost za plodove zemlje
 • Projektni dan
 • Eko-patrola
 • Izrada plastičnog platna – ja ne nosim plastičnu vrećicu
 • Crveni spremnik za baterije
 • 7 koraka do zelene zastave
 • ENGAGE projekt „Održivo danas za Sisak sutra“
 • Zdravi voćni rođendani
 • Mali izviđači u vrtiću
 • Vrt aromatičnog i začinskog bilja
 • Ptice
 • Čudotvorni enzim i mnogi drugi.

U prelijepom okruženju svi sudionici proširili su svoja znanja o održivom razvoju i ponijeli iskustva u svoje vrtiće, a na koncu i svojim malim ekolozima.
Mi kao dobri domaćini pokazali smo svima naše vrtićko dvorište u objektu Pčelica, na koje smo osobito ponosni.

 

 

Foto: Donat Rogić

Komentirajte