Naslovnica Vijesti SMŽ Udruge, HNS i gradonačelnik Petrinje protiv odlagališta radioaktivnog otpada

Udruge, HNS i gradonačelnik Petrinje protiv odlagališta radioaktivnog otpada

Osam nevladnih udruga s područja Sisačko-moslavačke županije izrazilo je protivljenje namjeri uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na području Općine Dvor. Udruge podsjećaju kako je 2003. godine više od 16.000 stanovnika SMŽ peticijom izrazilo protivljenje namjeri odlaganja radioaktivnog otpada na pdoručju Trgovske gore. Ponavljaju i tadašnje razloge protivljenju, a to je da je Trgovska gora izabrana kao pogodna na temelju podataka iz 60-ih godina prošlog stoljeća, te da 90-ih godina nisu izvedena nikakva nova istraživanja lokacije.

„Obzirom smo sada dio Europske unije zahtijevamo da struka dokaže da je Trgovska gora stručno odabrana, a ne samo na temelju zastarjelih dokumenata. Također  tražimo da se objavi Studija utjecaja na okoliš planiranog odlagališta“ – stoji u priopćenju udruga.

Ponukan ponovnim aktualiziranjem teme o izgradnji odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, Darinko Dumbović gradonačelnik grada Petrinje održao je izvanrednu konferenciju za tisak, na kojoj se oštro usprotivio izgradnji odlagališta.

„Javnost, posebice građanke i građani Dvora, ali i cijele Sisačko-moslavačke županije ponovo su u neizvjesnosti jer se Trgovska gora opet spominje kao moguća lokacija za odlaganje nuklearnog otpada. Nezagađeni prirodni resursi, šume, rijeka Una, bogati biljni i životinjski svijet, poljoprivreda, ali i mogućnost za razvoj turizma čine ovaj kraj posebnim u ekološkom smislu.  Grad Petrinja donio je odluke za poljoprivredne zone koje su proglašene Eko zonom. Donošenje odluka, a bez da se u razmatranje uzmu navedene činjenice ima direktne posljedice na područje cijele Banovine i ljudi koji u njemu žive. Zato poručujemo onima koji odlučuju o lokaciji odlagališta: ne stvarajte nam ekološku bombu u Trgovskoj gori, dosta nam je bilo bombi u Domovinskom ratu.” – rekao je petrinjski gradonačelnik D. Dumbović.

Pozvao je načelnike i gradonačelnike koji su direktno vezani za područje Trgovske, Zrinske i Hrastovčke gore, kao i gradska vijeća; Gline, Topuskog, Vrginmosta, Vojnića, Dvora, Majura, Hrvatske Kostajnice, Kukuruzara, Hrvatske Dubice, Sunje da se očituju i da održe zajednički sastanak.

Reagirao je i HNS Sisačko-moslavačke županije koji je pokrenuo pripreme za prosvjed na području Dvora.

“Stav HNS Sisačko moslavačke županije je da zbrinavanje otpada vrlo ozbiljno pitanje cijele Hrvatske, turistički orijentirane u svom razvoju, a pogotovo Sisačko moslavačke županije čija se strategija razvoja temelji isključivo na prizvodnji zdrave hrane i seoskom turizmu, gdje pored parka prirode Lonjsko polje i parka prirode Moslavačka gora, cijela Banovina ima velik značaj u proizvodnji eko-proizvoda”, rekao je Ivan Nekvapil, predsjednik Županijske organizacije HNS-a Sisačko moslavačke županije.

“HNS će podržati incijativu Kluba vijećnika za osnivanje Stožera za spriječavanje odlaganja radioaktivnog otpada te pokrenutu peticiju za prikupljanje potpisa kojima bi stanovnici Dvora i okolice jasno rekli NE odlaganju opasnog otpada, da bi sačuvali  prostor rijeke Une, jedinstven nezagađeni prostor u Europi i da se Trgovska gora trajno izbriše iz prostornih planova RH kao lokacija za odlaganje nuklearnog otpada”, dodao je Nekvapil.

Komentirajte