Naslovnica Vijesti Kultura U Kutini izložba „Herojski dani – 20. godina od VRO Bljesak i...

U Kutini izložba „Herojski dani – 20. godina od VRO Bljesak i Oluja“

Muzej Moslavine Kutina priprema u Galeriji Muzeja Moslavine Kutine izložbu „Herojski dani – 20. godina od VRO Bljesak i Oluja“ autorice Jasmine Uroda Kutlića čiji će otvorenje biti u četvrtak, 9. travnja, u 18 sati.

Muzej Moslavine u Kutini postaviti će izložbu povodom dvadesete godišnjice vojno-redarstvenih operacija Oluje i Bljeska. Značaj oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja,te njezine prethodnice Bljesak, za sudbinu Hrvatske izniman je. Pobjedonosnim akcijama Hrvatska je 1995. uspješno privodila kraju jedno vrlo dramatično razdoblje svoje povijesti započeto oružanom pobunom Srba u Hrvatskoj i terorističkim djelovanjem srpskih ekstremista od kolovoza 1990., kao uvodom u otvorenu agresiju na Republiku Hrvatsku.

Izložba će sadržavati originalne predmete, lutke u raznim uniformama, 22 plakata fotografija i tekstova s pregled političkih okolnosti u Republici Hrvatskoj uoči oslobodilačkih operacija Oluja i Bljesak, tijek pripreme i provedbe vojno-redarstvenih operacija, te na kraju, rezultate operacija i njihov značaj za Republiku Hrvatsku. Poseban naglasak biti će na sudjelovanju Moslavčana u Bljesku i Oluji.

Komentirajte