Naslovnica Vijesti Sisak Jedna županica, desetak vijećnika, 5,5 milijuna kuna!

Jedna županica, desetak vijećnika, 5,5 milijuna kuna!

Prema podacima koje smo dobili županičini savjetnici itekako su, za svoju poziciju u Skupštini i vlasti, bili nagrađeni.

Rekorder po naknadama bio je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika Milivoj Tičarić, koji je bio jedan od najglasnijih prilikom obrane nedavnog povisivanja naknada za vijećnike Županijske skupštine. Tada je isticao kako je u teškoj situaciji i da nema s čime djecu prehraniti, no do 2014. živio je, očito, kao bubreg u loju. Uz lijepo plaćeni posao u Domu kulture županija je za njegove naknade od 2009. do 2014. isplatila ukupno 876.093,58 kuna. Trenutačno je Milivoj Tičarić na otkaznom roku uz uvjete za prijevremenu mirovinu. USKOK u istražnom nalogu protiv županice izrijekom spominje da je iz županijskog Proračuna, po njenom nalogu, Županija platila dva DSU-ova stranačka ručka i skupa.

ticaric

Tičarić je, dakle, rekorder u primanjima, a nakon njega slijedi čelnik županijske skupštine Željko Soldo (HSP) s ukupnim troškom od 843.043,40 kuna u istom razdoblju. Uz trošak automobila, mobitela, nabavu računala i tableta, kao vijećnik, savjetnik županice, predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a te čelnik Skupštine isplaćeno mu je ukupno 633.790,59 kuna. Uz sve to Soldo, koji je kao pripadnik HOS-a ranjen u Vukovaru, prima vojnu mirovinu.

soldo

Njegovu prethodniku na čelu skupštine Željko Kardaš (HSP) isplaćeno je u šest godina 810.096 kuna naknada za vijećnika, savjetnika županice, čelnika Skupštine i člana NO-a Simore. I on je vojni umirovljenik.

kardas

Najplaćeniji SDP-ovac je Juraj Lisak iz Kutine, radnik Petrokemije. Njegov je trošak za županiju u šest godina bio 798.004,35 kuna za naknade vijećnika, savjetnika županice i člana Upravnog vijeća SIMORE.

lisak

Njegova stranačka kolegica iz Novske Milena Pavković-Novotni u istom je razdoblju za svoje članstvo u savjetu županice, Skupštini te na čelu Nadzornog odbora Turističke zajednice županija zaslužila 732.116 kuna.

novotni

Još jedan HSP-ovac Jozo Bilobrk, inače sindikalist iz kutinske Petrokemije, koštao je županiju, od 2009. do 2014. ukupno 635.686,62 kune kao vijećnik i savjetnik županice.

bilobrk

A SDP-ovac iz Velike Ludine Marijo Moštak, kao zamjenik predsjednika Skupštine i vijećnik zaslužio je 533.887,97 kuna županijskog novca u šest godina. Inače je zaposlenik županijske bolnice u Popovači.

mostak

Neki su se u isplate uključili naknadno, pa je tako čelnik županijskog ogranka Hrvatske stranke umirovljenika, inače ugostitelj, Emil Franjević od 2013. do 2014.  od županije zaradio stotinjak tisuća kuna kao vijećnik i savjetnik županice te član upravnih vijeća turističke zajednice i ŽUC-a. Sličnu cifru zaradio je i Rajko Mladenović, čelnik HDRS-a i zaposlenik Županijske razvojne agencije SIMORA.

Njegov stranački kolega Vlado Đaković privredio je 148.704 kune kao vijećnik, savjetnik i član Nadzornog odbora Simore.

djakovic

Nismo dobili pdoatke o savjetnicima i vijećnicima iz mandata 2009.-2013. Hašimu Smlatiću (SDA), Gordani Krznarić (tada DC), Milanu Krstiniću (SDSS) i  Milovanu Bojčetiću (SPH).

Uspoređujući ih s podacima koje smo dobili, njihovi se troškovi u tom mandatu kreću oko pola milijuna kuna za svakoga.

Komentirajte