5 C
Sisak
Subota, 27 studenoga, 2021

Ožalošćena porodica za Svjetski dan kazališta

- Marketing-spot_imgspot_img

Od trenutka kada je 1961.g Međunarodni kazališni institut 27. ožujka proglasio Svjetskim danom kazališta obilježava ga se svake godine diljem svijeta. Na taj se dan u kazalištima čita poruka nekog od renomiranih svjetskih i domaćih umjetnika. Ove je godine autor svjetske poruke poljski kazališni redatelj Krzysztof Warlikowski, a one hrvatske redatelj i glumac Matko Raguž.
U Sisku će na Svjetski dan kazališta biti uprizorena domaća komedija ˝Ožalošćena porodica˝, priča vrhunskog komediografa Branislava Nušića u režiji Silvija Vadle. Predstava je to o ljudskim karakterima koje susrećemo u svim vremenima, a središnji problem koji zaokuplja ˝ožalošćene˝ jest kako podijeliti bogatstvo koje je drugi stekao. Predstava počinje u 19,30 sati, a po završetku je planiran koncert Kazališnog benda. Istovremeno u foajeu kazališta bit će upriličena izložba fotografija iz predstava Gradskog kazališta Sisak.

HRVATSKA PORUKA UZ SVJETSKI DAN KAZALIŠTA
Matko Raguž, glumac, redatelj i kazališni producent

Dragi kolege i stvaraoci, prijatelji kazališta, kaže se da je cijeli svijet pozornica. Nikada u povijesti svijet nije bio manji, niti pozornica veća. Rekao bih i da buka nikada nije bila veća, a tišina rjeđa. Danas nam je potrebna tišina da mirno razmislimo tko smo, gdje smo i koja nam je svrha.
Zapitajmo se danas (i ne samo danas) o sebi, svom pozivu, svom utjecaju, svojim ostvarenim i neostvarenim snovima. Zapitajmo se što još učiniti da bi onima pokraj, oko i ispred nas bilo bolje, jer samo će tako i nama biti bolje.
Mi koji smo privilegirani suočiti ljude s njima samima, potaknuti ih na razmišljanje, zabaviti ih i nasmijati, rasplakati ih i oplemeniti, mi koji u svoje i njihovo ime imamo i pravo i zadaću postavljati pitanja onima koji imaju moć odluka, zapitajmo se kako ovo vrijeme učiniti podnošljivijim i svijet boljim u ovom okruženju buke (i halabuke) novih medija i društvenih mreža koje su postale lokalno-globalna pozornica.
Kazalište je jedno od posvećenih mjesta ove civilizacije, rijetko mjesto gdje nam pada duhovna „mȁna s neba“ i ako imamo sreće, ponekad ćemo iz njega izaći za poneku spoznaju duhovno bogatiji. Teatar je potreban kao utočište pred „nedaćama svijeta“, mjesto spoznaje, mjesto susreta ljudskih bića, mjesto katarze.
Postoje trenuci iz raznih kazališnih predstava koji će u meni živjeti zauvijek i koje nizašto ne bih mijenjao. Jer oni su mijenjali mene i bez njih danas ne bih bio to što jesam. I zato, dragi kolege glumci, redatelji, pisci i svi ostali, želim da se dogodi što više trenutaka u  našim predstavama koji će značiti i živjeti kao što neki već možda davni trenuci žive u našim sjećanjima.
I ne budimo sami sebi svrhom! Zapitajmo se zbog koga smo tu. I cijenimo svakoga tko nas je poželio gledati, jer bi bez njega naša umjetnost bila suvišna i nepotrebna.
Dragi ljubitelji kazališta, hvala vam za svaki dolazak na koju bilo predstavu, za svaki smijeh, za svaku suzu u tišini i mraku gledališta, za svaki aplauz, jer bez vas naša bi umjetnost izgubila smisao.
Sretan vam Svjetski dan kazališta!
I neka tako bude svaki dan.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

1 KOMENTAR