Naslovnica Vijesti Kultura “Dobri vojnik Švejk” u Kazalištu 21

“Dobri vojnik Švejk” u Kazalištu 21

Kazališna skupina Češke besede Sisak pripremila je i ove godine novu predstavu, koju će premijerno odigrati u subotu, 14. ožujka 2015. godine,  s početkom u 19 sati u Kazalištu 21,a  pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Predstavu Doživljaji dobrog vojnika Švejka (Osudy dobrého vojáka Švejka) prema tekstu Jaroslava Hašeka režirao je i dramatizirao Silvije Vadla. U ulozi Josefa Švejka nastupit će Tomislav Kral, natporučnika Jindřicha Lukáša igra Danijel Radić, Albert Valla igra feldkurata Otta Katza i pukovnika, Bosanac i vojnik je Zoran Crnobrnja, gospođu Müller igra Kristina Mulanović, bolničarku Irinka Vidović, gospođu Palivec Marija Mulanović Smolčić, lihvaricu Milijana Drinčić, gospođu Kejř Svjetluška Grbić, a šaptačica je Zdenka Cvahte. Scenograf i kostimograf je Danijela Gotal Grgurač, kostime je izradila Đurđica Huml, a lektorica i savjetnica za scenski govor je Dana Stakor.

Dobri vojnik Jozef Švejk  sredovječni je prostoumi Pražanin, koji živi u stanu gospođe Müller i prodaje pse. Pošto je Franjo Ferdinad nedavno ubijen u Sarajevu, Švejk u gostionici Palivcovih predvidi da će uskoro izbiti 1. svjetski rat, te je usprkos reumi unovačen. Postaje pomoćnik feldkuratu Ottu Katzu, koji na fronti služi mise, a nakon toga i natporučniku Jindřichu Lukašu. Kada od pukovnika ukrade psa, Švejk i Lukaš završe  u vlaku prema ruskoj bojišnici…

I da ne bude zabune, dobri vojnik Švejk duboko razumije manipulacije kojima pribjegava svaki politički sustav i ne da se oblikovati, iako pri tome viče da će poginuti za cara i monarhiju. Doživljaji dobrog vojnika Švejka nije prostodušna komedija situacije. Prije će biti da je rat, koji je odnio milijune života, naposljetku završio u farsi Jaroslava Hašeka.

Predstava se igra na češkom jeziku, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane gledatelje.

(iv)

Komentirajte