Naslovnica Vijesti Sisak Problemi u sisačkom Metalingu

Problemi u sisačkom Metalingu

Radnici sisačkog Metalinga, njih 115, u teškoj su situaciji. Slično je, kazuju, i u sestrinskoj tvrtki Metaling Inženjering. Tijekom 2014. godine isplaćeno im je, tvrde, samo deset plaća. Kako od Božića nisu dobili nikakav zarađeni novac, prošli četvrtak radnici su bili spontano obustavili rad. No, obzirom da štrajk nije bio sindikalno najavljen Uprava im je prijetila otkazom, upaltila nešto novaca u petak te su se radnici vratili na posao, no ne šute svi.

“Radimo, a ne dobivamo plaću. Zadnja je uplata bila akontacija za listopad, a sada je, kad smo obustavili rad, uplaćeno pola druge akontacije, od 500 do 1000 kuna. Nije nam jasno zbog čega nema novca kad radimo non stop” , kazuje nam jedan od radnika.

Uprava ih je obavijestila kako Metalingu kasne s uplatama za odrađene poslove, ali da ima i određenih dugova od prije pet i više godina, no radnici dodaju, da im nikakvi konkretni podaci nisu bili prezentirani.

Ta je tvrtka poznata u regiji, radila je konstrukciju Poljuda, dvoranu Cibonu, binu za papin dolazak u Split na Žnjanju, a trenutačno rade na nekoliko lokacija.

Direktor Metalinga Davorin Živković kazuje kako razumije tešku situaciju radnika, no da, ako ne budu radili i dovršili dogovorene poslove, Metalinga neće ni biti.

“Knjiga narudžbi za prvih pola godine nam je puna, a u žestokoj konkurenciji dobili smo i dio poslova na izgradnji krovne konstrukcije nove zagrebačke zračne luke, a za mjesec dana treba biti dovršen i veliki posao u Babinoj Gredi. Točno je da kasni plaća, no zadnjih godinu dana zaposlenici primaju plaće svaki mjesec.” – ističe Živković najavivši brzu isplatu drugog dijela akontacije za listopad.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Tihomir Sović, kojem radnici predbacuju neaktivnost i prisnost s upravom, ističe kako se moralo nastaviti s radom jer nije bila riječ o štrajku nego o spontanoj obustavi rada.

“Pokrenuli smo sada mirenje, ljudi svi rade, a poslodavac je obećao isplate. Sredinom mjeseca obećana je i isplata plaće za studeni. Postoje naslijeđeni dugovi i nadamo se s Upravom riješiti ovu situaciju.” – rekao je Sović. U ponedjeljak su neki radnici na određeno dobili otkaze, tj. nisu im produženi ugovori o radu. Dok radnici kazuju da je to zbog toga jer su sudjelovali u obustavi rada, sindikalac kaže da im je ugovor istekao i da se slučajno poklopilo sa ovim događajima.

Inače, krajem 2013. godine u Metalingu je došlo do velikih promjena u upravi i nadzornom odboru tvrtke, a ujedno i promjena u temeljnom kapitalu i vlasništvu koje, po radnicima, nije potpuno jasno.

Dotadašnji direktor, Siščanin Željko Podgoršek, postao je predsjednik Nadzornog odbora, a za njegova zamjenika doveden je Drago Maček – čovjek koji je bio optužen, ali u konačnici i oslobođen, u poznatoj aferi Brodosplit gdje je bio osumnjičen za izvlačenje 4,5 milijuna eura iz splitskog škvera.

otkaz opomena

Komentirajte