25 C
Sisak
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

Kolumna “S onu stranu pameti” – Helvetizacija Hrvatske

- Marketing-spot_imgspot_img

Kolumna mr.sc. Bore Mioča pod nazivom “S onu stranu pameti”

Helvetizacija Hrvatske.

Sve je više Hrvata koji su uvjereni kako helvetizacija Hrvatske ima smisla, čak su poprilično sigurni kako bi polučila iznimne rezultate (helvetizacija zemlje=ozbiljan pravni sustav).
Zašto? Čemu takvo ne povjerenje u postojeći sustav ili je to pak usmjereno na ljude koji ga vode?
Jedno je sigurno ; Nacija je, u svemu, jako podijeljena i trebat će nam puno znanja i mudrosti.
Koliko smo podijeljeni jedan od pokazatelja jesu nedavni izbori.
Moram priznati da sam i ja jedan od onih što misle kako je izbor predsjednice Grabar-Kitarović dobar izbor.
Žena na čelu Hrvatske?! Već samo to pokazuje kako smo ipak dosegnuli višu stepenicu.
No čudan je odnos snaga, i kod izbora, u zemlji u kojoj ama baš ništa ne ide, postojeći predsjednik, bez obzira na njegove ovlasti i zadane okvire, dobiva preko 49 %.
Kad bi bilo kojeg glasača upitali koja su to ostvarenja po kojima ćemo pamtiti bivšeg predsjednika, vjerujem kako bi jako malo njih nabrojilo bilo što. Jedan dio nas bi bio ciničan i rekao po ZAMP-u.
No, sve jedno, nešto mu se ipak ne može osporiti; Bio je gospodin u prkos svoj sviti drugova oko sebe.
Kada si na malo višoj stepenici, što se razvoj zove, onda i poraze doživljavaš kao dio „utakmice“.
No vratimo se tom efektu helvetizacije zemlje i zašto je on toliko bitan, recimo u jednoj, Švicarskoj, Belgiji, ili pak Njemačkoj, a sto posto ignoriran kod nas i većini zemalja u našem susjedstvu?
Ili je , možda, bolje pitanje ; Jeli to ključan uvjet dobrog napretka i razvoja?
Ako jest, a jest, zašto ga nismo uvezli s čokoladama ili detedžentom iz Švicarske, Njemačke ili Belgije.
Zašto je helvetizacija Belgije efekt koji je ,u prkos značajnih težnji ka razjedinjenju, drži cjelovitom.
Zašto u Švicarskoj, u kojoj postoje pripadnici tri najutjecajnije etničke europske skupine( osim područja Ujedinjenog Kraljevstva) :Nijemci, Francuzi i Talijani…Nitko ne negira izvornost, nitko ne negira jezik, a svi u prvi plan stavljaju nadnacionalnu koncepciju: Švicarsku?
Odgovor je vrlo jednostavan; Kad god nam se „zatrese pod nogama“ mi tražimo siguran oslonac. Tražimo nešto što će nam jamčiti „opstanak“ . To je nagon, refleks života, nešto što trebamo kao kruh, vodu, zrak ili odmah nakon toga.
Kako onda netko tko je profesor na Pravnom fakultetu nije uspio nametnuti takvo što u pet godina mandata, kao nužan uvjet boljeg sutra? Tim više što mu je i izvršna vlast mogla biti „instrument u provedbi“.
Ili je pitanje : Jeli netko, tko to nije uspio, zaslužio drugi pet godina? Četrdeset devet, i nešto, posto je reklo da. Tu nešto nije u redu, u nama nešto ne valja, ili još uvijek nismo na onoj stepenici razvoja na kojoj mislimo da jesmo.
Ne kažem kako su onih drugih pedeset i nešto bolji, pametniji , ne, u toj sam skupini jer sam mišljenja kako se nešto mora gibati u pravom smjeru, da bi se stvorila, neka, energija kao pokretač bilo kojeg napretka.
I kad bi svi mi razmišljali u tom smjeru rezultati ,bilo kojih izbora, bili bi sasvim drugačiji, a život, svih nas, bio bi puno suvisliji. Na predizbornim utakmicama niti jedna rečenica se ne bi potrošila na to; Jeli netko kriminalac ili domoljub?

„Vlast treba stalno medijski i idejno „mlatiti“ i mijenjati jer su jako pokvarljivi, čak i kad imaju kvalitete.
Moj program je “helvetizacija” Hrvatske. Kada bih mogao Hrvatskoj dati dar, dao bih joj švicarski pravno-policijski sustav na šest godina i RH bi nakon toga funkcionirala kao švicarski sat.(dr. Davor Pavuna)“

motika
Zdravi i veseli bili.
mr.sc. Boro Mioč, dipl.ing.

Zadnje novosti
Ostale novosti