Naslovnica Vijesti Sisak Siščanima skuplja voda

Siščanima skuplja voda

Poskupljuje voda za Siščane, ali i mještane Martinske Vesi i Sunje koje također opskrbljuje Sisački vodovod.

Kubik vode za Siščane s odvodnjom,a to je većina rađana, sada će koštati 16,90 kuna, dok će se za potrošnju poslovnih prostora i subjekata plaćati gotovo 20 kuna -19.96 kuna po kubiku. Oni bez odvodnje plaćat će 14,58 odnosno 17,64 kuna, a socijalno ugroženi 10  i 12 kuna. Povećanje će osjetiti i žitelji općina Martinska Ves i Sunja, kod kojih kubik košta sada 14 to jest 17 kuna.

Mijenja se osnovni, varijabilni, dio cijene kubika vode koji je do sada iznosio 7,60 kuna za kubni metar, a sada je 8,74 kuna plus PDV. Tako je moguće i izračunati poskupljenje, uzevši u obzir da je PDV na vodu 13 posto.

Kako pojašnjavaju iz Sisačkog vodovoda bili su primorani mijenjati cijenu iz razloga osiguranja punog povrata troškova od vodnih usluga, a što je za uzrok imalo prenesene gubitke iz poslovanja prethodnih godina, zbog tekućeg poslovanja i racionalizacije.

Voda je prije pet godina koštala 10 kuna po kubiku, Podsjetimo kako je voda Siščane prije pet godina koštala 10 kuna, da bi prvi put nakon dugo vremena u godinu nakon poskupjela na 12,83 kuna. 2013. sliejdi poskupljenje na 13,82 kuna, a lani skače cijena za dodatnu kunu. Od 2011. nije rasla osnovna cijena kubika vode, nego se radilo o izmjenama  PDV-a te raznim naknadama i dodacima.

Tijekom prošle godine Sisački vodovod je i izgubio potrošače s područja Lekenika, koji su prešli na petrinjsku Privredu. Taj gubitak sada treba nadoknaditi, pa i na ovaj način jer od odlaska Lekenika iz sustava nisu smanjeni troškovi tvrtke.

Komentirajte