Naslovnica Vijesti SMŽ Podignuta optužnica za ratni zločin u Bišćanovu kod Gline

Podignuta optužnica za ratni zločin u Bišćanovu kod Gline

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1951. i 1961.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. st. 1. OKZ-a RH.

Neutvrđenog dana početkom listopada 1991. godine, tijekom napada JNA i TO na hrvatska sela glinskog područja u sklopu vojne akcije “Kupa”; za vrijeme trajanja oružanog sukoba Hrvatske vojske i MUP-a RH s jedne i JNA i TO s druge strane na području Republike Hrvatske; prvookrivljenog komandanta II. odreda TO Glina i drugookrivljenog pripadnika navedene jedinice se tereti da su, nakon što su pripadnici II. odreda TO Glina u mjestu Bišćanovo zatekli civila J. B., drugookrivljenik ga je, zajedno s drugim pripadnicima navedene jedinice udarao i zlostavljao u prisutnosti prvookrivljenika.

Prvookrivljenika se tereti da je potom zapovjedio da J. B. dovedu k njemu kako bi ga ispitao o položajima hrvatskih branitelja, nakon čega ga je; iako svjestan ranijeg ponašanja pripadnika svoje jedinice prema J. B.; predao drugookrivljeniku i još dvojici nepoznatih pripadnika te jedinice koji su ga odveli do dvorišta njegove obiteljske kuće. Prvookrivljenika se tereti da je dozvolio drugookrivljeniku da civilu J. B. zada više uboda vojničkim nožem u predjelu vrata uslijed čega je J. B. preminuo. Potom je drugookrivljenik zajedno s ista dva pripadnika te jedinice, mrtvo tijelo J. B.-a bacio u unutrašnjost njegove, prethodno zapaljene, obiteljske kuće.

U optužnici je predloženo da se protiv obojice okrivljenika odredi istražni zatvor po zakonskoj osnovi iz čl. 123. st. 1. toč. 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku do okončanja kaznenog postupka.

Iako DORH ne navodi identitet prvookrivljenog, iz arhiva optužnica kao vođa spomenute jedinice navodi se Mile Letica, po rođenju Glinjanin koji je 2008. oslobođen optužbi za ratni zločin prekomjernog granatiranja sela u okolici Gline u rujnu 1991.

Komentirajte