Naslovnica Vijesti Sisak HDZ i HSLS traži smanjenje plaće gradonačelnice

HDZ i HSLS traži smanjenje plaće gradonačelnice

Sisački HDZ i HSLS traži da se plaća gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček “dovede u realne okvire”.

“Kako je prva dama Grada na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća poučila vijećnike objašnjavajući im da ona ne može sama sebi smanjiti plaću, kao što to po drugi puta radi zaposlenicima svojih gradskih ustanova i trgovačkih društava, već da to moraju učiniti upravo gradski vijećnici odlučiti smo joj pomoći. Zato već danas u proceduru za prvu sljedeću sjednicu Gradskog vijeća šaljemo prijedlog Izmjene i dopune odluke o visini plaće gradonačelnice.Nije moralno da gradonačelnica grada u kojem je gotovo 7 tisuća nezaposlenih, a čiji broj ona svedušno nastoji povećati dijeleći političke otkaze neistomišljenicima, ima tako visoku plaću.” – ističe sisačka oporba.

Plaća sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček , sa svim dodacima i olakšicama, je 15.669 kuna, dok dogradonačelnik josip Andučić prima 14.075 kuna, a Marko krička 12.456  kuna – sve u neto iznosu.

S početkom mandata gradonačelnica je od bivšeg gradonačelnika Dinka Pintarića naslijedila plaću nešto veću od 17.000 kuna neto, što je bilo među najvećim gradonačelničkim plaćama, no ubrzo je plaća skinuta za 10 posto.

“Mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici i u Hrvatskoj socialno-liberalnoj stranci smatramo da nije pošteno da samo radnici i zaposlenici u gradskom sustavu snose teret smanjenja proračunskih sredstava, već da čelni ljudi grada svojim primjerom moraju pokazati da razumiju težinu situacije u kojoj se Sisak nalazi. S obzirom da gradonačelnica ima privilegiju da službeni automobil koristi 24 sata, ali koristi i neke druge gradonačelničke povlastice,vjerujemo kako joj smanjenje plaće neće biti toliki udar na džep kao što će to biti nekom od radnika u Komunalcu, Vodovodu ili GOS-u. ” – ističe oporba u svom priopćenju.

Naime, od iduće godine smanjuju se plaće zaposlenima u gradskom sustavu za pet psoto, a tim primjerom će ići i plaće gradonačelnice i njenih zamjenika, a prijedlog o smanjenju plaća sisakim dužnosnicima naći će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Inače, usporedbe radi, plaća karlovačkog gradonačelnika je 12.423 kune, a gradonačelnika Slavonskog Broda gotovo 18.000 kuna neto.

Komentirajte