Naslovnica Vijesti SMŽ Novi župan ima većinu uz pomoć županičinih savjetnika!

Novi župan ima većinu uz pomoć županičinih savjetnika!

Župan Ivo Žinić je javnosti predstavio stanje Županijskog proračuna, rebalans koji će biti ponuđen Županijskoj skupštini na usvajanje, kao i prijedlog Županijskog proračuna za sljedeću, 2015. godinu. Otkrio je i da ima većinu u Skupštini, potrebnu da se Proračun donese, a uspostavio ju je uz pomoć dijela bivših županičinih famoznih savjetnika.

„Proračun za 2014. godinu bio je planiran u iznosu od 259 milijuna kuna, a ostvareni prihodi do kraja godine iznosit će 214 milijuna kuna,” rekao je župan, „što znači da je proračun bio nerealno planiran i neuravnotežen.“

“Godišnja zaduženost SMŽ iznosi 14.1 milijun kuna, što je više od 21 % izvornih prihoda, više dakle od zakonskog limita od 20%. Prema sadašnjem stanju Županija se više neće moći zaduživati do 2019. godine.” – dodao je.

Uštede su realizirane na naknadama savjetnicima, troškovima reprezentacije, raznim manifestacijama i promocijama, smanjenju subvencija Turističkoj zajednici SMŽ i Razvojnoj agenciji SI-MO-RA, te projektima za koje nisu osigurana sredstva iz državnog proračuna.

Na temelju ostvarenja Proračuna u ovoj godini, trenutno dostupnih pokazatelja o preuzetim obvezama Županije i simulacijama o visini prihoda u povodu izmjena Zakona o porezu na dohodak Proračun Sisačko-moslavačke županije za 2015. godinu planiran je na iznos od 224 milijuna kuna, 10 milijuna više od ovogodišnjeg.

„Cilj nam je u 2015. godini očuvati postojeću financijsku stabilnost županijskog proračuna i izvršenje svih planiranih investicija. Strogo će se kontrolirati racionalno trošenje proračunskih sredstava na način da će se ustrojiti županijska riznica i objediniti nabava. Dodatno će se propisati kriteriji za sve rashode u kulturi, sportu i socijali te na taj način izbjeći netransparentno trošenje proračunskih sredstava.“ –  rekao je župan.

Župan je potvrdio kako je osigurao većinu u Skupštini, a na glasine da je “kupio” bivše savjetnike Marine Lovrić Merzel, poručuje kako se radi o krivim informacijama.

“Nema protuusluga, postoji suradnja, osnovan je klub vijećnika koji nas želi podržati, a želimo i promjene u vidu predsjednika i potpredsjednika Skupštine, a jedan potpredsjednik će biti iz redova oporbe” – zaključio je Žinić.

Naime, prema informacijama iz više izvora, uz HSLS, i njihovih dvojicu vijećnika od kojih je jedan bivši savjetnik županice Dubravko Obadić, dogovorena je suradnja s bivšim savjetnicima županice Rajkom Mladenovićem i Vladom Đakovićem iz HDRS-a, Milivojem Tičarićem iz DSU-a te Emilom Franjevićem iz HSU koji će postati potpredsjednik Skupštine. Njih šest će tako HDZ-u i partnerima osigurati većinu u Skupštini.

I dok Ivo Žinić kazuje kako nije bilo “kupnje” ispada da će neki od njih ipak biti nagrađeni za to. Naime, potpredsjedničko mjesto Skupštine namijenjeno oporbi moglo bi pripasti Emilu Franjeviću, s kojim je dogovorena suradnja, pa takoreći nije član oporbe.

Identičan manevar napravila je i bivša županica Marina Lovrić Merzel kada je na drugo potpredsjedničko mjesto u Skupštini , namijenjeno oporbi,  izabrala Sabinu Ferderber, i to u trenutku kad je ona već prešla iz HDZ-ova bloka na njezinu stranu i omogućila joj većinu. Nova predsjednica Skupštine bit će HDZ-ova Ivanka Roksandić.

Iako je župan, ponovimo još jednom, istaknuo kako nema kupnje, kako doznajemo, dva su od ovih šest vijećnika – Milivoj Tičarić i Vlado Đaković – ostali u novom sastavu Nadzornog odbora Razvojne agencije SIMORA čime im se i dalje osiguravaju naknade, a koje im je ranije osigurala županica Lovrić Merzel. Ostala tri člana iz redova bivše SDP-ove koalicije smijenjena su i zamijenjena članovima HDZ-ove koalicije.

Jedan od savjetnika, Milivoj Tičarić, izrijekom se spominje u optužnom priejdlogu USKOK-a protiv bivše županice, kao osoba čija je dva stranačka domjenka plaćena iz županijskog proračuna, po nalogu županice.

USKOK županicu tereti da je naložila da se iz županijskog proračuna plati trošak domjenka za koalicijskog partnera Demokratsku stranku umirovljenika u ožujku 2010. od oko 5000 kuna, kao i trošak privatnog ručka u rujnu 2012. godine za stranačkog kolegu Milivoja Tičarića od 900 kuna. Sada takve bivše savjetnike očito i nova vlast nagrađuje naknadama, a izgleda da će im pomoći da naplate i neisplaćene savjetničke naknade.

Naime, Novi list piše kako 13 bivših savjetnika tuže županiju i traže po 40.000 kuna, za osam neisplaćenih naknada po 5.000 kuna, koje je dožupan Zdenko Vahovec odbijao isplatiti jer nije koristio usluge Savjeta županice, od trenutka njezina uhićenja.

Uvjereni su savjetnici da na naknade imaju pravo, jer su zadnji put isplaćeni za veljaču, a Žinić je savjetnička tijela raspustio u studenom.

“Nas 13 angažirali smo odvjetnika koji je poslao pismo u Županiji i slijedom toga su održani razgovori sa Žinićem. Župan je shvatio da bismo mi, ako do toga dođe, sigurno dobili sudski spor, pa nam je odlučio isplatiti sve zaostale naknade. Žinićeva je glavna programska točka bila ukidanje savjetnika, ali sad mora platiti ono što nam pripada, a što nam je SDP-ova klika htjela oduzeti, rekao  je Tičarić za Novi list.

On, kao i drugi savjetnici-vijećnici s kojima smo razgovarali, negira povezanost između njihovog prelaska na stranu HDZ-ovog župana i novčanih naknada koje potražuju.

“To su dvije sasvim odvojene stvari. Mi ćemo proračun podržati iz jednostavnog razloga što ne želimo nove izbore u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji bi nas koštali 6,5 milijuna kuna. Ne ulazimo ni u kakvu koaliciju s HDZ-om, a suradnja sa SDP-om je ionako prekinuta i to njihovom zaslugom. Iz razgovora sa Žinićem zaključili smo da će župan nastaviti realizirati projekte koje je započela Marina Lovrić Merzel, jer, uostalom, svojih niti nema, pa je zato normalno da ga u tome podržimo za dobrobit naše županije,” rekao je Tičarić za Novi list.

No, nisu svi uvjereni da bi savjetnici baš mogli dobiti sudski spor, i da Ivo Žinić im baš mora isplatiti neisplaćene naknade.

Večernji list donosi mišljenje pravnika koji smatra da je nesporno da su bili članovi Savjeta županice, no da naknade ne proizlaze samo iz članstva u tim Savjetima, nego iz rada kojeg bi trebali obavljati kao članovi Savjeta te da bi oni trebali dokazati kako su uistinu nekoga “savjetovali”.

“Obzirom je županica bila u pritvoru, a dožupan nije koristio usluge Savjeta, pitanje je treba li im isplatiti naknade za nešto što nisu odradili, ili pak i oni sami tužbom potvrđuju da im je naknada isplaćivana samo zato jer su formalno bili članovi Savjeta, a ne zato što su nešto trebali i raditi, kazuje pravnik.

Podsjetimo, upravo to USKOK tvrdi i u svom istražnom zahtjevu, da su savjetnici primali naknade, a da nisu ništa praktički radili.

Komentirajte