17 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

Sisački plivači u društvu olimpijaca, svjetskih i europskih prvaka

Datum:

Marketing

Plivačice i plivači PK Sisak Janaf protekli vikend 8. i 9. studenoga bili su aktivni na dva “fronta”; početnici i mlađi kadeti nastupili su na 5. “Kupu grada Koprivnice”, dok su najkvalitetniji natjecatelji, plivači A i B grupe (uzrasta od mlađh juniora do seniora), nastupili na drugom HPS Grand prix natjecanju u ovoj natjecateljskoj sezoni, na 42. međunarodnom plivačkom natjecanju „Mladost 2014.“ u Zagrebu.

Najjače je to plivačko natjecanje u Hrvatskoj koje se održava u 25 m bazenima i na njemu je sudjelovalo 512 plivačica i plivača iz 52 kluba i 11 zemalja (kompletne reprezentacije Hrvatske), osvajači olimpijskih, i odličja sa svjetskih i europskih prvenstava. PK Sisak Janaf nastupio je sa 35 natjecatelja.

Dopodne su se plivale kvalifikacije, a popodne finala po disciplinama. U subotu, prvog dana iznimno jakog natjecanja, imali smo 9 plivačica i plivača u popodnevnom, finalnom dijelu programa; Danijel Lalić zauzeo je 6. mjesto u A finalu na 200 m prsno, Matija Lukić 6. mjesto B finale 50 m prsno, Aldin Botonjić 5. mjesto u C finalu na 100 m slobodno, Ema Šarar 8. mjesto u A finale na 50 m leđno i Peternel dva puta 7. mjesto u A finalu na 100 m prsno i 200 m mješovito. Stefan Brnad isplivao je 3. vrijeme na 400 m mješovito u konkurenciji mlađih juniora i osvojio brončanu medalju.

U finalnom dijelu prvog dana postavljena su dva nova rekorda mitinga i dva hrvatska rekorda; Tim Wallburger (GER) popravio je rekord mitinga na 400m mješovito, dok je drugi rekord mitinga postavila Ukrajinka Daryna Zevina na 200 m leđno. Članica zagrebačke Dubrave Ana Radić postavila je dva nova državna rekorda, na 100 m prsno, a nakon toga je uz pobijedu u utrci 200 m mješovito postavila i novi apsolutni rekord Hrvatske.

Također, nekoliko mlađih hrvatskih plivača isplivalo je nove državne rekorde u mlađim dobnim skupinama; Karlo Noah Paut (Jadran) postavio je državne rekorde za kadete na 100 m slobodno i na 50 m leptir. Plivač Medveščaka Nikola Obrovac postavio je državni rekord u kategoriji mlađih juniora na 50 m prsno, dok je Jana Vranić članica Olimp Terme Tuhelj postavila novi mlađe juniorski rekord na 200 m slobodno.

Inače, najvredniji rezultat prvog dana natjecanja ostvarila je već spomenuta Daryna Zevina, isplivavši 922 boda u disciplini 200 m leđnim stilom.

I drugog dana natjecanja na 42. mitingu “Mladost” Daryna Zevina ostvarila je najbolji rezultat dana, s novim rekordom mitinga, pobijedila je na 100 m leđno, čime je postala i ukupna pobjednica 2. HPS Grand prix natjecanja u ovoj sezoni. Ponovno smo vidjeli dva državna rekorda. Lana Dragojević (Zagrebački PK) na 50 m prsno popravila je svoj rekord iz 2009. godine, dok je Ana Radić u disciplini 200 m prsno (Dubrava) oborila i svoj treći državni rekord na ovom natjecanju.

Ponovno su postavljeni novi rekordi u mlađim dobnim kategorijama; Jana Vranić (Olim Terme Tuhelj) postavila je novi rekord za mlađe juniore na 100 m slobodno, a Lorena Jerebić (Zagrebački PK) postavila je dva kadetska rekorda; na 50 m leptir i u disciplini 400 m mješovito.

Od naših natjecatelja, imali smo 10 plivača u finalnom dijelu programa; Ema Šarar 6. i 5. mjesto u A finalu na 100 m leđno i 100 m mješovito, Lea Peternel 4. u A finalu na 200 m prsno, Stefan Brnad 3. mjesto u konkurenciji mlađih juniora u B finalu na 200 m mješovito, Karlo Grabić 6. mjesto u B finalu na 200 m leđno i Matija Lukić 7. mjesto u B finalu na 100 m prsno i malo izvrsna mlada plivačica, Nola Brnad postala je 3. mlađa juniorka na 200 m prsno. U popodnevnom dijelu natjecanja u finalima, još su plivali i Nika Pancirov, Korina Vidović, Morena Polanec i Paulina Kušan, sve odreda kadetkinje u konkurenciji mlađih juniorki. Na natjecanju su još plivali i Ana Golem, Martina Debeljak, Matija Luka Rafaj, Domagoj Malić, Marin Jelekovac, Josip Budimski, Domagoj Pancirov, Gavranović Karlo, Gavranović Matea, Golem Petra, Jurišić Matija, Klasnić Nikolina, Kramarić Kristian, Milaković Roberto, Pavišić Lucija, Podrić Saša, Radić Laura, Senčar Fran, Škvorc Bruno, Vučetić Ema i Nola, Vukić Vanessa, Miškulin Patrik, Periček Renato, Rafaj Klara Ana, Stojanović Ian. Važno je napomenuti da su svi naši natjecatelji oba dana natjecanja značajno popravili vremena sa kojima su došli na ovo natjecanje. Plivačice i plivači bili su u pratnji trenera Marka Milatovića i Mirana Ančića, te Lidije Franić.

Poredak u natjecanju HPS Grand prix (zbroj bodova u dvije discipline) 1.Daryna Zevina ENERGY STANDARD (UKR) / 1825 2.Damir Dugonjić PZ SLOVENIJE / 1700 3.Dinko Jukić PRIMORJE / 1680 4.Anja Klinar PZ SLOVENIJE / 1671 5.Tjaša Vozel PZ SLOVENIJE / 1646 6.Ana Radić DUBRAVA / 1629 7.Tim Wallburger SG NEUKOLN (GER) /1621 8.Jenny Mensing WIESBADEN SC (GER) / 1616 9.Gaja Natlačen PZ SLOVENIJE / 1614 10.Sergey Frolov ENERGY STANDARD (UKR) / 1612

Plivački klub „Cerine“ u suradnji s koprivničkim Bazenima Cerine, organizirao je u subotu 8. studenoga tradicionalni 5. po redu plivački “Kup grada Koprivnice” povodom dana Grada Koprivnice. Bilo je manje glamurozno, ali ne i manje zanimljivo i zabavno; 272 natjecatelja iz 14 klubova iz Hrvatske, PK Sisak Janaf nastupio je sa 36 natjecatelja. Pauzu plivačkih nastupa iskoristili su za kupanje u malim bazenima, dakle, puno igranja i uživanja u svakom trenutku. Svaki plivač nagrađen je prigodnim poklonom sponzora. Sportski gledano, bila je to posljednja, vrlo uspješna provjera za naše najmlađe plivačice i plivače uoći najvećeg i najbrojnijeg plivačkog natjecanja ove sezone; 10. „Sisak mali – Memorijal Miriana Vasilj“, 29. studenog na bazenu ŠRC Sisak.

A u Koprivnici bilo je i medalja. Osvojili su ih: kategorija B – Dora Mihaljević (2005. godište) 3. mjesto, 50 m leptir i Sebastian Špehar (2003. godište) 2. mjesto, 50 m leđno, dok je u kategoriji C Mislav Kivač Podnar (2006. godište) zauzeo 2. mjesto na 50 m prsno. Otegotna okolnost bila je u činjenici da su naše plivačice i plivači nastupali u starijim uzrasnim skupinama, tako da su i osvojene medalje malo sjajnije.
U pratnji natjecatelja bili su treneri Hrvoje Petrović, Mateja Žebčević Lukić i Velimir Rođak.

Davor Pavičić

Možda vas zanima...

Finale Prvenstva Hrvatske započinje u subotu na Zibelu

Finale Prvenstva Hrvatske započinje u subotu na ledu ledene...

Pretkadetkinje Košarkaškog kluba Sisak pete u Hrvatskoj

Pretkadetkinje Košarkaškog kluba Sisak s omjerom pobjeda i poraza...

KUGLANJE: Pobjeda za kraj i 3. mjesto ŠKK Jedinstva u 2. Hrvatskoj kuglačkoj ligi

U 22., posljednjem, kolu ligaškog natjecanja u 2. Hrvatskoj...

Počela škola stolnog tenisa za učenike – pridružite im se!

U Stolnoteniskom klubu "Siscia" djeluju dvije muške seniorske ekipe...