Naslovnica Sport Ostali sportovi Zahuktava se nova plivačka sezona

Zahuktava se nova plivačka sezona

Plivačice i plivači PK Sisak Janaf isprobali formu na Ligi Regije 4, potom je i dokazali na HPS-ovom Mini Grand Prixu u Šibeniku te na mitingu Vidra u Zagrebu.

U subotu 11. listopada, 1. i 2. kolom Lige Regije 4, i službeno je započela nova natjecateljska sezona plivačica i plivača PK Sisak Janaf. Početak sezone, a i natjecanja, na žalost, obilježila je prerana smrt Miriane Vasilj, trenerice PK Sisak Janaf. Poštovanje i spomen odali su joj minutom šutnje svi sudionici natjecanja kojeg je PK Sisak Janaf domaćin i organizator. Nastupilo je sedam klubova (PK Osijek Žito, Čakovečki plivački klub, PK Međimurje, Vinkovački plivački klub, PK Neptun i PK Varaždin), ukupno, 220 plivačica i plivača. PK Sisak Janaf nastupio je sa 109 natjecatelja. Obzirom da je ovo prvo natjecanje u sezoni, a i zamišljeno je kao „trening natjecanje“, poslužilo je za provjeru plivača nakon uvodnih šest tjedana treninga. Unatoč velikom umoru svih plivača (nalaze se u baznom dijelu priprema), plivačice i plivači PK Sisak Janaf, otplivali su jako dobre rezultate, a neki od njih već su sada ostvarili zahtjevne norme za nastup na zimskom državnom prvenstvu sljedeće godine. Puni samopouzdanja, sa nestrpljenjem su iščekivali sljedeće provjere; za kadete je to bio HPS Mini Grand Prix u Šibeniku, a za starije plivače natjecanje na mitingu “Vidra” u Zagrebu.

Proteklog vikenda, 18. i 19. listopada, 21 plivačica i plivač PK Sisak Janaf nastupili su u Šibeniku na modernom, zatvorenom 25 metarskom bazenu „Crnica“, na prvom od osam iz serije HPS Mini Grand Prix mitinga „Sv. Mihovil“ za kategorije mlađih kadeta i kadeta. Prema propozicijama, i djevojčice i dječaci bili su raspoređeni u tri uzrasne skupine; djevojčice rođene 2003. godine, 2004. i 2005. i mlađe, te dječaci rođeni 2001. godine, 2002. i 2003. i mlađi.
Uspješni organizator jubilarnog 10. izdanja ovog natjecanja bio je Plivački klub Šibenik, a na na natjecanju je nastupilo 211 plivača iz 11 hrvatskih klubova. Natjecanje se odvijalo u dva dijela (u subotu poslijepodne i nedjelju dopodne), a plivačice i plivači PK Sisak Janaf postizali su iz utrke u utrku izvrsne rezultate, te osvojili ukupno 31 medalju, od čega 9 zlatnih, 14 srebrnih i 8 brončanih.
Posebno su se istaknuli kod plivačica u „najstarijoj“ uzrasnoj skupini Tea Lužaić sa tri zlatne i srebrnom medaljom, Jana Pavičić sa po jednom zlatnom, srebrnom i brončanom medaljom, Maja Sigur sa jednom zlatnom i Monika Malović sa jednom srebrnom i jednom brončanom medaljom. Kod dječaka u uzrastu 2001. godište, medalje su osvojili Petar Bodo Milaković zlatnu, Lovro Olah dvije srebrne, Domagoj Klasnić i Ilan Vezmarović po jednu brončanu.
U drugoj starosnoj skupini kod djevojčica rođenih 2004. godine Paula Lončarević osvojila je dvije zlatne i srebrnu medalju, Nina Podrić tri srebrne i brončanu, a Olivera Šćrbak po dvije srebrne i brončane medalje. Kod dječaka u istoj uzrasnoj skupini brončanu medalju osvojio je Antonio Silaj.
Kod najmlađih, dječaci su obranili čast sisačkog plivanja; Gabrijel Cvanciger osvojio je jednu zlatnu, Goran Vujić dvije, a Ivan Šarar jednu srebrnu medalju.
Natjecatelji koji nisu osvojili medalje, u Šibenik nisu išli na izlet, već su redom otplivali svoja najbolja vremena, potvrdivši time dobar rad trenera Hrvoja Petrovića.
Treba naglasiti da deset najuspješnijih natjecatelja u ženskoj i muškoj konkurenciji, na svakom od natjecanja iz serije HPS Mini Grand Prix boduje se za ukupni plasman na HPS mini Grand Prix-u.
Ukupna pobjednica u ženskoj konkurenciji i natjecateljica sa najvrijednijim rezultatom natjecanja plivačica je PK Sisak Janaf Tea Lužaić, čime je najavila svoju kandidaturu za ukupnu pobjednicu ovog natjecanja u sezoni 2014./2015. Osim nje među deset najboljih plivačica po zbroju četiri najvrijednija rezultata plasirale su se i Jana Pavičić, Maja Sigur i Paula Lončarević, jedina iz mlađe uzrasne skupine.
U muškoj konkurenciji, bodove za plasman u poretku Grand Prix-a osvojio je Lovro Olah. Sljedeće natjecanje i nova prilika za osvajanje bodova u poretku HPS Mini Grand Prix-a je 22. i 23. studenog u Zadru na natjecanju „Sveti Krševan“.
Svi sudionici natjecanja u Šibeniku, a predvodio ih je trener Hrvoje Petrović, zaslužuju iskrene čestitke za izvrsne rezultate i primjerno ponašanje.

Na zatvorenom bazenu Utrina u Zagrebu, 18. listopada održano je plivačko natjecanje „Vidra“ u organizaciji Zagrebačkog plivačkog kluba. Ovogodišnja „Vidra“ okupila je rekordnih 407 natjecatelja iz 15 hrvatskih klubova, te Plivačkog kluba Olymp Banja Luka, čime je i ove godine imao međunarodni karakter. Natjecanje se odvijalo u dva dijela, subotu dopodne i popodne, a prema propozicijama, pravo nastupa imale su natjecateljice rođene između 2000. i 2005. godine, te natjecatelji rođeni između 1998. i 2004. godine, podijeljeni u pet uzrasnih skupina. Plivale su se samo 100 metarske dionice, u sve četiri tehnike te mješovito, tako da mnogi od natjecatelja i nisu plivali svoje najbolje discipline.
Plivački klub Sisak Janaf predstavljalo je 40 plivačica i plivača, a u vrlo jakoj konkurenciji medalje su osvojile u skupini plivačica rođenih 2002. godine Nika Pancirov, brončanu u disciplini 100 slobodno, te Nola Brnad srebrnu u disciplini 100 prsno.
U skupini plivačica rođenih 2005. godine Iskra Krnjaić osvojila je jednu srebrnu i jednu brončanu medalju, dok je Dora Mihaljević osvojila tri brončane medalje.
Ostale plivačice i plivači plivali su ili najbolje rezultate ili na razini svojih najboljih rezultata.pk sk_vidra_01
Spomenimo i da je najuspješnija plivačica natjecanja Lorena Jerebić, Zagrebački plivački klub, sa osvojenim zlatnim medaljama u svih pet disciplina, te isplivanim kadetskim rekordima Hrvatske u disciplinama 100 m mješovito, 100 m delfin i 100 m leđno.
Najvredniji rezultati natjecanja u muškoj konkurenciji je onaj Kristofera Rogić (PK Dubrava) u utrci 100 m mješovito, dok je u ženskoj konkurenciji nagrada za najvrijedniji rezultat pripala Loreni Jerebić (Zagrebački plivački klub) također na 100 m mješovito.
Natjecatelji plivačkog kluba Sisak Janaf na „Vidri“ su bili u pratnji Lidije Franić, Mateje Žebčević Lukić, Amele Botonjić i Mirana Ančića.

-Sezona se zahuktava, te je već slijedeći vikend na rasporedu novo natjecanje, ovaj puta za najstarije plivače; HPS Grand Prix miting „Jadran“ u Splitu. Na natjecanje će putovati petnaest plivačica i plivača u pratnji Marka Milatovića prof. i Lidije Franić.
Očekujemo nove lijepe vijesti. – zaključuje Davor Pavičić, tajnik Plivačkog kluba Sisak Janaf.

Komentirajte