Naslovnica Vijesti Sisak Međunarodno znanstveno savjetovanje „Luke i plovni putovi“ – POWA 2014 u...

Međunarodno znanstveno savjetovanje „Luke i plovni putovi“ – POWA 2014 u Sisku

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u suorganizaciji s HGK Županijskom komorom Sisak i Lučkom upravom Sisak te pod pokroviteljstvom Međunarodne komisije za sliv rijeke Save organizirao je 9. Međunarodno znanstveno savjetovanje Luke i plovni putovi – POWA 2014.

POWA 2014 održana je 25. rujna 2014. godine u Županijskoj komori Sisak.

Riječ je o jedinom međunarodnom znanstvenom savjetovanju iz područja razvoja luka i plovnih putova na unutarnjim plovnim putovima u Republici Hrvatskoj. skup su pozdravili Boris Mesarić, predsjednik HGK Županijske komore Sisak, prof. dr. sc. Slavko Šarić, prodekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kapetan Janko Brnardić, načelnik Sektora unutarnje plovidbe Ministarstva pomorstva, pometa i infrastrukture, te prof. dr.
sc. Natalija Jolić, predsjednica znanstvenog i organizacijskog odbora POWA 2014.

Savjetovanje je okupilo različite sudionike iz sektora prometa iz Hrvatske i inozemstva, koji sudjeluju u odvijanju
riječnog prometa, poput lučkih uprava, lučkih operatera, prijevoznika, kao i sudionike iz tehničke i akademske zajednice, industrije te vladinih institucija.O trenutnom su stanju riječnog prometa u Hrvatskoj sudionike upoznali predstavnici Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, Dunavske komisije, Agencije za vodne putove te Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U sklopu savjetovanja održana je HINT STCIN (Standards of Training and Certification in Inland Navigation) radionica. Cilj je radionice analizirati i prenositi saznanja prikupljena u sklopu EU projekta HINT o trenutačnom stanju u području obrazovanja brodaraca, o zvanjima i načinima njihova osposobljavanja u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. U sklopu radionice sudionici su se imali prilike upoznati s primjerima obrazovanja iz drugih zemalja. Projekt HINT započeo je 2012. godine i traje do kraja 2014. godine te uključuje 18 partnera iz osam zemalja. Cilj je projekta harmonizirati edukaciju i trening brodaraca u unutarnjim plovnim putovima primjenom suvremenih informacijskih tehnologija. Organizator radionice je Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Više o POWA 2014: http://www.fpz.unizg.hr/powa

Komentirajte