Naslovnica Vijesti Kultura Najavljen Festival regionalnih kazališta Prolog

Najavljen Festival regionalnih kazališta Prolog

Gradsko kazalište Doma kulture Kristalna kocka vedrine spremno je za još jedan Festival regionalnih kazališta Prolog koji će ove godine proslaviti svoj sedmi rođendan i, kako se moglo čuti na današnjoj konferenciji za medije, donijeti petnaest predstava čak sedmero hrvatskih autora. Time se, što se  nerijetko može čuti iz sisačkog kazališta, još jednom potvrđuje činjenica da su upravo regionalna kazališta promotor hrvatskog dramskog pisma s čijim su ciljem, uz veći angažman nove generacije domaćih umjetnika,  iznova i pokrenuta unazad nekoliko godina. Sedmi po redu festival ujedno je i najbogatiji do sada, a nije zanemaren niti interes najmlađe publike, istakla je ravnateljica Doma kulture Valentina Ivanković Pelikan naglašavajući da će se uz 12 predstava za odrasle moći pogledati i tri predstave za djecu, kao i dvije sisačke produkcije: Poslije Alkestide za koju je Euripidov tekst adaptirala vrsna dramaturginja i scenaristica Lada Kaštelan, te Povratak iz budućnosti, premijerni naslov prema scenariju Damira Borojevića koji u predstavi i glumi.
˝Kako bi, u nimalo za kulturu lakim vremenima, ipak izašli u susret našoj publici, odlučili smo se za vrlo popularne cijene ulaznica od 30 kn po predstavi, odnosno 20 kuna za umirovljenike, učenike i studente, dok će pretplatnička ulaznica iznositi 200 kuna.˝, zaključila je Ivanković Pelikan.presica_prolog
Festival će otvoriti predstava Cyrano Teatra Manje je više iz Zagreba za koju je na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta redatelj Ivica Kunčević osvojio nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje 2013. godine u kategoriji drama, najavio je umjetnički voditelj Doma kulture Kristalna kocka vedrine, Jasmin Novljaković. Ovaj vitez bez mane, pjesnik i mačevalac živeći u vremenu nesklonom poeziji, poezijom je zavodio, pa je zato i naš suvremenik. Romantična ljubavno-herojska drama u kojoj nas Cyrano, kako to kazuje i sam redatelj Ivica Kunčević, nastoji podsjetiti ‘da se još uvijek može voljeti, da se može živjeti i kao ponosni beskompromisni pojedinac, da je najjači čovjek sam’, moći će se pogledati 6. listopada u Kazalištu 21 s početkom u 19,30 sati.
Kako je kao novitet od prije dvije godine Dom kulture Sisak uveo  i ocjenjivanje publike za najbolju predstavu u cjelini isto će, kazuju, prakticirati i ove godine, a najboljoj predstavi, kao i redatelju uručit će, po završetku Prologa, statuu koju je izradio naš priznati kipar Marijan Glavnik.

Komentirajte