5.7 C
Sisak
Subota, 4 prosinca, 2021

Damir Pahić se nagodio s DORH-om – dobio dobrotvorni rad!?

- Marketing-spot_imgspot_img

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu na današnjoj je raspravi krivim proglasio Damira Pahića, v.d. ravnatelja sisačke Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić jer je pogodovao tvrtki svog sina i pribavio mu dobit od 663.493 kune, donosi index.hr.

Turudić je u presudi rekao da je Pahić kriv jer je tvrtki DM-soft d.o.o. Sisak direktora Alena Pahića omogućio dobivanje poslova u bolnici suprotno Zakonu o javnoj nabavi koju nije proveo. To je, kazao je Turudić, kazneno djelo protiv službene dužnosti.

Pahić je dobio 10 mjeseci zatvora koje može zamijeniti za dobrotvorni društveni rad po principu da za dan zatvora mora odraditi 2 sata. To je u prosjeku oko 300 dana, odnosno 600 sati rada.

Ukoliko Pahić odradi dnevnu smjenu od 8 sati dobrotvornog rada znači da kaznu može odraditi za svega 2,5 mjeseca, izračunali su novinari indexa.

“Kazna je vrlo mala, dobro ste prošli. Sud nema velikih manevarskih mogućnosti pa vam je izrečena jako mala kazna u odnosu na ono što ste učinili. Ovo je ozbiljno kazneno djelo, no vi ste se nagodili s DORH-om, iako se nadam da će i ova mala kazna biti bar nekakav moralni pokazatelj. Da ste suđeni na ovom sudu bez nagodbi ne bi tako lako prošli”, rekao je sudac Turudić u obrazloženju presude.

USKOK Pahića tereti za zloporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je kao ravnatelj bolnice od 12. siječnja 2006. do 4. srpnja 2011. godine poslove razvoja bolničkog informacijskog sustava dodijelio tvrtki kojoj je direktor njegov sin Alen Pahić. Tereti ga se i da je suprotno Zakonu o javnoj nabavi predmet javne nabave rascjepkao na više cjelina kako bi izbjegao raspisivanje javnog natječaja.

Na taj je način direktnom pogodbom sklopio ugovore s tvrtkom DM-soft d.o.o. Sisak, a prema optužnici takvim je poslovanjem Pahić sinovljevu poduzeću omogućio zaradu od 663.493 kuna. Inače Pahić je svojedobno bio direktor tvrtke DM-soft d.o.o. Sisak te je osobno osmislio informatički program zbog kojeg se sada našao u problemima. On je također bio i osnivač spomenute tvrtke, a kada je 2005. godine izabran za ravnatelja bolnice, tvrtku je prenio na sina Alena koji je postao direktor.

Prije nego što je postao ravnatelj sisačke bolnice, Pahić je u njoj bio kirurg, a iz optužnice proizlazi da je bolnica i u vrijeme dok je on bio kirurg i u vrijeme dok je bio ravnatelj poslovala s njegovom obiteljskom tvrtkom.

Njegov je sin u istrazi ispitan kao svjedok, no iskoristio je blagodat nesvjedočenja. Iz financijsko-knjigovodstvenog vještačenja pak proizlazi da je tvrtka Pahićeva sina sisačkoj bolnici od 2006. do 2011. godine ispostavila račune u ukupnoj vrijednosti od 663.493 kune.

Svi ispostavljeni računi plaćeni su u ugovorenim rokovima, a tvrtka DM-soft d.o.o. Sisak, navodi se u vještačenju, nije priložila nikakve dokumente ni dokaze o obavljenim uslugama.

(index.hr)

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

2 KOMENTARI