Naslovnica Sport Ostali sportovi Uspješni Siščani na Ljetnom Prvenstvu Hrvatske u plivanju

Uspješni Siščani na Ljetnom Prvenstvu Hrvatske u plivanju

Ljetno Prvenstvo Hrvatske u plivanju održano je prošli tjedan 24. – 27. srpnja 2014. u Zagrebu na otvorenim bazenima Plivačko Vaterpolo Centra Mladost. Organizator natjecanja bili su Hrvatski i Zagrebački plivački savez. Na natjecanju je sudjelovalo 468 plivačica i plivača iz 30 hrvatskih klubova. Plivački klub Sisak Janaf predstavljalo je 36 plivačica i plivača koji su tijekom proteklih mjeseci na natjecanjima širom Lijepe naše uspjeli isplivati najmanje dvije norme postavljene od strane HPS-a.

Nekima od plivačica i plivača isplivavanje dvije norme i plasman na državno prvenstvo bio je ispunjenje glavnog cilja sezone, dok je drugima plasman bio samo jedna od stepenica kojom su se morali popeti, kako bi upravo na tom natjecanju ostvarili najvrijedniji rezultat sezone ili dosadašnje karijere, kako bi se plasirali  u finale, ili pak osvojili neko od odličja. S obzirom na postavljene ciljeve i očekivanja, nastup na ovom državnom prvenstvu možemo smatrati jako uspješnim.

Sisačke plivačice i plivači ukupno su osvojili 34 odličja, od toga 17 zlatnih, 10 srebrnih i 7 brončanih, te su se i u ženskoj i u muškoj konkurenciji plasirali među osam najboljih plivačkih klubova u Hrvatskoj.

Najprije treba istaknuti našu „brončanu Europljanku“ Emu Šarar koja je bez obzira na činjenicu što joj državno prvenstvo nije bio glavno natjecanje sezone, polučila izvrsne rezultate osvojivši 4 zlata, 2 srebra i 1 broncu u disciplinama leđnog i slobodnog stila. Budući da je svoju neosporivu kvalitetu pokazala već na europskom juniorskom prvenstvu osvajanjem trećeg mjesta i brončane medalje (a tek ju očekuju Olimpijske igre mladih u Kini), ovi rezultati su za nju samo prolazna stanica ususret (n)ovom izazovu.

Još jedna nada sisačkog i hrvatskog plivanja Lea Peternel okitila se sa čak 11 medalja i to 7 zlatnih, 2 srebrne i 2 brončane u svim dionicama njezine prsne tehnike (50 m, 100 m, 200 m), te na 200 m mješovito.

Ove dvije mlade juniorke svojim su sjajnim nastupima na ovom i prijašnjim natjecanjima „doplivale“ i do seniorske reprezentacije za koju u utorak 29. srpnja nastupaju u Kranju na četveroboju reprezentacija Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH.

Nadalje, Daniel Lalić osvojio je dva srebrna odličja u mlađe seniorskoj konkurenciji (natjecatelji do 23 godine starosti) u disciplinama 50 i 100 m prsno, a u istoj konkurenciji Patrik Kramarić osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju na 50 m prsno.

U mlađe juniorskoj kategoriji Stefan Brnad doplivao je do drugog mjesta na 1500 m slobodno i do trećeg mjesta na 800 m slobodno, a u istoj uzrasnoj kategoriji Matija Lukić u disciplinama 100 i 200 m prsno okitio se srebrnim odličjima.

Kadetkinja Nola Brnad osvojila je broncu u disciplini 100 m prsno i zlato u disciplini 200 m prsno.

Medalje kojima se najviše ponosimo i koje su najbučnije proslavljene, te će sasvim sigurno biti najduže pamćene naravno uvijek su one osvojene u štafetnim utrkama.

Ženska kadetska štafeta 4×200 slobodno u sastavu: Korina Vidović, Tea Lužaić, Nola Brnad i Nika Pancirov doplivala je do zlata. Medalju istog sjaja naše kadetkinje osvojile su i u štafeti 4×100 mješovito u sastavu: Korina Vidović, Nola Brnad, Paulina Kušan i Nika Pancirov, a srebrno odličje izborile su u štafeti 4×100 slobodno Korina Vidović, Paulina Kušan, Tea Lužaić i Nika Pancirov.

Naše zlatne juniorke Ema Šarar, Lea Peternel, Ana Golem i Martina Debeljak nastavljaju tradiciju najsjajnijih odličja u štafetama 4×100 slobodno i 4×100 mješovito.

Velike pohvale zaslužuje i brončana štafeta mlađih juniora na 4×200 m slobodno u  sastavu: Marin Jelekovac, Aldin Botonjić, Stefan Brnad i Karlo Grabić, kao i također brončana štafeta 4×100 m mješovito također brončanog sjaja u sastavu: Karlo Grabić, Matija Lukić, Marin Jelekovac i Aldin Botonjić.

Ostale plivačice i plivači našeg kluba, kako u pojedinačnoj konkurenciji, tako i u štafetama, kao što smo već napisali, plasmanom na državno prvenstvo ispunili su svoj glavni cilj sezone, te su otplivali u skladu sa svojim najboljim rezultatima.

U pauzi, a prije posljednjeg dijela natjecanja u nedjelju, proglašeni su i ukupni pobjednici u HPS Mini Grand Prix poretku kadeta, gdje je PK Sisak Janaf u ženskoj konkurenciji jedini imao više od jedne plivačice (njih čak tri) plasirane u top deset (Nika Pancirov, Nola Brnad i Korina Vidović). Za svoj plasman nagrađene su prigodnim poklonima sponzora.

Čestitke stručnom stožeru u sastavu Dejan Rukljač, Lidija Franić, Marko Milatović, Gregor Habjanič i Denis Hotić na kvalitetnim pripremama plivača.

L. Franić/D. Pavičić

plivanje zagreb0714 (2)

Komentirajte