Naslovnica Vijesti Sisak Tko je kriv što poplavljeni Siščani još nisu dobili pomoć iz gradskog...

Tko je kriv što poplavljeni Siščani još nisu dobili pomoć iz gradskog proračuna?

“Unatoč prisutnih 23 vijećnika jedanaestero njih je odlučilo uskratiti vam pomoć i ne podržati rebalans proračuna. Svoj glas za vašu odštetu nisu dali Zdenko Batinjan, Vlado Brodarac, Ivan Capan, Iva Devčić, Kristina Grubec, Milan Ivanković, Zdenko Koren, Anita Sinjeri Ibrišević, Ivica Valent, Darko Žak i Miljenko Žamarija” – dio je pisma kojeg je 16. srpnja na adrese 133 poplavljene obitelji poslala gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

U pismu ona optužuje oporbene vijećnike da su, svojim neglasanjem za predloženi rebalans proračuna zbog čega nije bilo dovoljno glasova, spriječili i isplatu pola milijuna kuna pomoći onima koji su prijavili štete od ovogodišnjih poplava. Visina odštete koju Grad namjerava isplatiti je, ovisno o prijavljenoj šteti, od 200 do 20.000 kuna, no sada će ta isplata morati čekati jesen. Prozvani, oporbeni, vijećnici u petak su to pismo ocijenili tipičnom zamjenom teza i neargumentiranim optužbama čime se želi prikriti gradonačelničina nesposobnost.

“Kristina Ikić Baniček je vlast, ona ima svoju većinu za koju se trebala potruditi da ju osigura. Rebalans nije donesen zbog čelnika jedne stranke njene koalicije (HSU) koji se nije pojavio na sjednici pa vladajući nisu imali dovoljno glasova. Mi smo na početku mandata rekli da nećemo sudjelovati u izvršnoj vlasti, a pogotovo nismo mogli prihvatiti predloženi rebalans koji je smanjivao komunalni standard, a povećavao iznose za bruto plaće” – rekao je čelnik HSLS-a Miljenko Žamarija.

Oporbenjaci su isticali kako su i za sam proračun govorili da je nerealan i da ih je gradonačelnica poslušala tada, rebalans ne bi bio potreban sada.

“Nismo glasali protiv isplate, nego protiv predloženog rebalansa. Rebalans se mora donositi oprezno, od strane stručnih osoba, a ovaj rebalans nije bio stručan. Neizglasavanje je odgovornost većine koja nije postigla da se on prihvati” – rekla je Anita Sinjeri Ibrišević (HSS).

“Povećanje mase plaća se odnosi na plaće zaposlenih u novom vrtiću na Zelenom brijegu, a neka oporbeni vijećnici nađu uvjerljivije isprike Siščanima zašto su glasali protiv pomoći poplavljenima. Kada se netko ne ponaša ljudski za to nema isprike” – komentar je gradonačelnice K. Ikić Baniček.

Komentirajte