Naslovnica Sport Ostali sportovi Intervju sa Mijom Matićem, prvakom u Men’s Physiq kategoriji

Intervju sa Mijom Matićem, prvakom u Men’s Physiq kategoriji

Razgovor sa Siščaninom Mijom Matićem (1992.) – zaljubljenikom u bodybuilding i uspješnim prvakom u Men’s Physiq kategoriji

Reci nam malo o sebi i kako si uopće završio u bodybuldingu? Što te je privuklo u ovaj sport i neku vrstu životnog stila koja traži puno odricanja?

SONY DSCŽivim u Sisku i radim kao vatrogasac u Zagrebu  za DVD Stružec. U sportu sam od kad znam za sebe, prvo sam počeo s gimnastikom i karateom dok sam bio još u vrtiću, u karateu imam par medalja i položen plavi pojas. Od 11. godine počeo sam igrati nogomet i ubrzo već u 1. srednjem se za mene zainteresiralo par prvoligaških klubova pa sam odlučio doći u Zagreb gdje sam se preselio u učenički dom. Zbog ozljede ostavljam nogomet u 18 godini i  krenuo sam u teretanu  u želji da ozdravim što prije, pokušao sam se vratiti nogometu ali nije to više bilo isto pa sam odlučio završiti skolu za  profesionalnog vatrogasca. Ujedno sam konstantno išao u teretanu jer ne mogu se zamisliti da ne treniram, volim sport, volim biti u formi i tijelo mi je brzo napredovalo što me je dodatno motiviralo da nastavim.

 

Kad si počeo sa natjecanjima ? Tko te je zainteresirao za BB ?

Sve do prošle godine sam trenirao rekreativno i nisam razmišljao o natjecanju, jednostavno sam to radio jer volim trenirati i biti u dobroj formi. Svi prijatelji su me uvijek zafrkavali što ne iskoristim to tijelo prijavim se za SONY DSCMistera Hrvatske ili nešto slično. Počeo sam intenzivnije razmišljati o tome i onda me u 8. mj prošle godine u teretani Fitness centar “Life-Fit” Sisak Marko Barić zajedno s Dejanom Čopicem prijavio na moje prvo natjecanje u Umagu za koje se nisam puno spremao, tek negdje tjedan dana. Napravio sam dehidraciju, uvijek sam imao niži postotak masti, ali na tom natjecanju nisam ostvario nikakav rezultat no zato sam upoznao današnjeg trenera Miroslava Kolobarića, poznatog kao Kobac, koji je prvak Hrvatske u bodybuildingu i prvak na Balkanu također. Tu su se napokon moj trud i rad konačno odrazili putem rezultata koji nisu mogli biti bolji za moja prva dva natjecanja.

 

Kako se uopće pripremaš ?

Pripreme su odlično tekle uz pravog trenera koji je pogađao sve što mi je bilo potrebno i odgovarao na sva moguća pitanja, cak i ona “glupa”. Firma mi je izlazila u susret svaki put što mi je jako drago, kao i najbolja teretana u Sisku, a to je Fitness centar “Life-Fit” Sisak koji mi je omogućavao treninge u bilo koje dane i sate. Uz tako veliku pomoć i potporu roditelja bio sam odlučan, naporno sam trenirao i slušao što se i odrazilo na 2 takmičenja, a to je 1. KRIŽ OPEN gdje sam ostvario i prvo mjesto u kategoriji Men’s Physique i zatim 2. DRŽAVNO PRVENSTVO gdje sam što bio 1. u kategoriji Men’s Physique visoka (iznad180cm) i apsolutni Men’s Physique taj pobijedio sam pobjednika iz Men’s Physique niska (ispod 180cm)

 

Čestitamo ! Kako općenito uklapaš ovo sve sa poslom / školom / životom ?

Ispočetka je bilo teško, počeo sam raditi kao vatrogasac u Zagrebu, 12 sati mi je radno vrijeme, znaci morao bi dan prije pripremiti hranu za cijeli dan jer bi se ustajao u 4 da doručkujem i onda na vlak u 5 krećem, radim od 7 do 19 sati, vraćao bi se vlakom u 20 sati za Sisak i nebi išao kuci odmah, već u teretanu. Doma bi došao oko 22h ili 23, sutra bi morao ujutro u teretanu jer idući dan radim noću pa ako radim ubrzano opet bi morao spremiti hranu za cijeli dan i ponoviti ovo, ali sad mi je to već normalno, tijelo se priviklo, ali u biti je sve kako si posložiš u glavi 🙂

 

Malo nam približi bodybuliding. Kako je to promijenilo tvoj dotadašnji život u obliku prehrane? Da li smiješ pojesti pizzu, burek, ćevape ili je to sad samo fotka na zidu Smiješak ? Kakva je zapravo prehrana kad nemaš natjecanje nekakvo a kako je kad se spremaš?

Prije nisam toliko pazio na prehranu ali opet nisam previše ni jeo pizza ili ćevapa, vise konkretne domače hrane tipa  jaja sa špekom i paradajza, pohana piletina, pire krumpir i te stvari 🙂  Ali uvijek sam pazio da SONY DSCdoručkujem, tj. da jedem najmanje 4 do 5 puta manje obroke. Ali kada sam krenuo s pripremama za natjecanje onda vise nije bilo te hrane, skroz se promijenilo, sve je bilo puno čišće. Umjesto jaja sa špekom bila su kuhana cijela jaja pa špekom pirea sa vrhnjem i maslacem bio je samo kuhani ili pečeni krumpir, ali odvojen od mesa. I mesa je bilo sve manje masno, tipa piletina, pileća prsa. Ako daš malo maste i to bude jako ukusno. Ja sam cak i zavolio takav način prehrane.

 

Po tvojem iskustvu, koliko ti je trebalo da postigneš nekakve izražajnije rezultate na svojem tijelu? Kad si zapravo počeo primjećivati nekakve veće promjene

Kod mene je bio dosta brz napredak da se primijeti da vježbam, a sve je krenulo sa spomenutom ozljedom na nogometu, tako sam krenuo sa teretanom da se što brze oporavim i usput ojačam. Tijelo je dobro reagiralo jer sam inače jeo dosta, ali ovog puta sam vise radio snagu a manje trčao. Promjene ja nisam ni primijetio, uvijek sam si isti jer se gledam svaki dan, ali prvo su primijetili prijatelji i roditelji i sve vise sam dobivao pozitivnih komentara tako da sam onda počeo i ja primjećivati promjene. Volim taj osjećaj napretka i koliko daš toliko i dobiješ. Prave  promjene su krenule s pripremama za natjecanje i kad sam prehranu skroz izmijenio.

 

Kojim savjetima bi pomogao početnicima koje sad vidiš da dolaze vježbati? Kakve vježbe raditi da se tijelo počne definirati ? Koliko je prehrana bitna za “casual” osobe koje se žele dovesti u red?

Moraju biti uporni i ne odustaju, jer ništa ne dolazi preko noći. Mislim da je najčešće problem kod početnika što očekuju brze rezultate bez muke i odricanja. Moj savjet za definirati tijelo je pročistiti prehranu jer ni jedna vježba ili trening ti neće pomoći ako se lose hraniš, a da bi se doveo u red, bio zdrav i vitkiji ili bilo sta, prehrana je jako važna i to mora bit jasno. Ona je temelj svega.

 

Idemo malo na osobniji život. Kako frendovi reagiraju na tvoj odabir sporta? Zafrkavaju li te vise nego inače kad se pripremaš ili je sve oke ? 🙂 Da li guštaju kad se guštaju a oni se prežderavaju ćevapima? Smiješak otvorenih usta

Pa prijatelji su mi uvijek govorili šta ne probaš otići na neko natjecanje kad toliko vježbaš i dobro izgledaš, zašto ne izgledaš nešto… Tako sam se i ja malo zamislio i htio vidjeti gdje sam, koliko dobro radim i koliko mogu postići u životu, zašto ne bi probao nešto novo, riskirati, možda se pretvori u dobro, ma sigurno hoće ostati će bar iskustvo, a i zaželio sam se nekog natjecanja jer sam prestao igrati nogomet pa mi je i falilo tog natjecateljskog duha i nekog cilja 😀

 

A cure? 🙂 Škicaju li te više sad ili dok si nogomet igrao ? :))

Haha.. a rekao bi vjerojatno sad više 🙂

 

Daj nam nekakvo viđenje tebe i budućnosti oko ovog svega. Gdje se vidiš? U kojem smjeru bi želio krenuti ?

Imam par planova ali za početak bi htio vise naučiti o prehrani i treninzima možda i upišem nešto da proširim znanje i da mogu pomoći i motivirati ljude koji bi htjeli zdravije živjeti i bolje se osjećati 🙂

 

Sretno Mijo !

 

 

Komentirajte