Naslovnica Vijesti Sisak Vrhovni sud povećao kaznu Milankoviću sa 8 na 10 godina

Vrhovni sud povećao kaznu Milankoviću sa 8 na 10 godina

Vrhovni sud je bivšem zamjeniku načelnika sisačke Policijske uprave Vladimiru Milankoviću povećao zatvorsku kaznu za ratni zločin s 8 na 10 godina. Drugooptuženom Dragi Bošnjaku Vrhovni sud je potvrdio oslobađajuću presudu osječkog Županijskog suda. Ovim odlukama Vrhovnog suda, presude osječkog Županijskog suda su postale pravomoćne.

Na Županijskom sudu u Osijeku Milankoviću i Bošnjaku sudilo za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima s područja Siska i Banovine tijekom 1991.i 1992.godine. Milanković je osuđen za smrt 23 civila i jednog ratnog zarobljenika srpske nacionalnosti. Na presudu Milankoviću žalili su se njegovi odvjetnici, ali i Državno odvjetništvo koje je smatralo kako je osam godina premalo.

„Kazna je primjerena okolnostima djela i osobi počinitelja. Milanković nije u pravu kada u žalbi navodi da mu se kao olakotna okolnost treba uzeti doprinos u obrani domovine. Obrambene aktivnosti u agresorskom ratu i stavljanje na raspolaganje domovini radi postizanja neovisnosti je plemenit motiv, ali ne kao podloga za počinjenje kaznenih djela”, stoji u odluci Vrhovnog suda.

S druge strane i Vrhovni sud je ocijenio da Bošnjaku u ovom postupku nije dokazana krivnja te su potvrdili pravorijek osječkog suda i odbili žalbu Državnog odvjetništva na oslobađajuću presudu za Bošnjaka. Podsjetimo kako je u ovom slučaju prvoosumnjičeni bio nekadašnji načelnik Policijske uprave Sisak Đuro Brodarac koji nije dočekao suđenje jer je u srpnju 2011.godine preminuo u osječkom KBC-u.

Komentirajte