Naslovnica Vijesti SMŽ Kaznena prijava za ratni zločin u Novom Selu Glinskom

Kaznena prijava za ratni zločin u Novom Selu Glinskom

Zbog osnovane sumnje da su usmrtili 32 civila Novog Sela Glinskog, policijski službenici ove policijske uprave podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu  prijavu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Naime, u sklopu kriminalističkih istraživanja utvrđeno je da je izviđačko- diverzantska grupa teritorijalne obrane Glina i to zapovjednik izviđačko diverzantske grupe teritorijalne obrane Glina i sedmorica pripadnika te jedinice, po zapovjedi komandanta štaba teritorijalne obrane  Glina sredinom listopada 1991. godine  usmrtilo preostalo civilno stanovništvo Novog Sela Glinskog.

Po dolasku u mjesto istjerali su civile iz kuća o okupili ih u središtu mjesta, nakon čega su žene zatvorili u drvenu kuću na koju su ispalili ručni raketni bacač, dok su u muškarce pucali iz svog osobnog naoružanja.

Tom prilikom  usmrtili su 17 žena od kojih je najstarija imala 83, a najmlađa 15 godina života.

Usmrćeno je 15 muškaraca u dobi od 40 do 82 godine.

Isto tako, utvrđeno je da je jedan pripadnik izviđačko diverzantske grupe teritorijalne obrane Glina sredinom studenog 1991.godine  u mjestu Prekopa, iz neposredne blizine vatrenim oružjem usmrtio  79-godišnju ženu.

Protiv njega je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesena  kaznena prijava zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Komentirajte