1 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

Izložba “Otk(r)ivanje srca” u petrinjskoj knjižnici

Datum:

Marketing

Otvorenje izložbe – “Otk(r)ivanje srca” Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi (Prijateljska sinergija-knjige umjetnica u jednom primjerku) – bit će u petak, 30. svibnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja. Izložba će biti otvorena do 14. lipnja, a neposredno prije otvorenja, od 17 sati, bit će održana i radionica japanskog uveza.

Izložba sadrži radove 37 autora, od kojih je šest učitelja svoj studij završilo upravo u Petrinji (Božidar Altus, Igor Fučkar, Silvija Sanković Tomlinović, Igor Samac, Tomislav Pavlović i Zoran Vidaković).

U mjesecu knjige 2013. godine iz Đurđevca je krenula inicijativa za udruživanjem stvaralačkih potencijala i osobnosti, poglavito iz našeg zavičaja, s tendencijom širenja u druge županije i regije.Trenutno su uključeni umjetnici iz Hrvatske (Podravina, Zagorje, Prigorje, Dalmacija, Slavonija) te iz Slovenije, Kanade i Velike Britanije. Na taj način umjetnici iz zemlje i inozemstva dobivaju priliku da izvan službenih prostora pokazu svoj rad i oplemene našu svakidašnjicu. Cilj je projekta potaknuti i ljubav prema knjizi, te ponovo afirmirati rukotvorje (manufaktura) od koje se odustalo u vrijeme visokih tehnologija. Projekt je nazvan: Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi(Prijateljska sinergija – umjetničke knjige u jednom primjerku) Pozvano je 37 autora koji su svaki na svoj način i u svom originalnom stilu uobličili materijal za jednu unikatnu knjigu. Oblikovanje, uvezivanje i design većine knjiga preuzima Zoran Vidaković – Ručni uvez Zoranoske.  Zastupljen je velik broj tehnika i materijala koji se koriste u izradi knjiga. (papir, svila, žica, drvo, keramika, platno, boja, fotopapir, reciklirani papir, batik)  Uz svaku izložbu bit će održane radionice ručnog uveza knjiga za djecu i odrasle s mentorom Zoranom Vidakovićem. Tradicija rukopisnih i ručno uvezenih knjiga jedna od najstarijih u evropskom kulturološkom  kontekstu. Edukativni domet ovakve izložbe bio bi vrlo visok, spajajući stare vještine i zanate sa modernim alternativnim načinima dizajniranja i uvezivanja knjiga. Nadamo se da ćemo u krajnjem ishodu potaknuti ljubav prema estetici, smisao za unikatno i estetsko shvaćanje i procjenjivanje umjetničkih djela. U zaokruživanju ličnosti estetski je odgoj neophodan, te nas izravno uključuje u europski građanski prostor.  Do sada izložba je bila u knjižnicama u Đurđevcu, Belišću, Novoj Gradiški, Splitu, Osijeku, Sisku.

izložba-uvez

Možda vas zanima...

U tijeku su prijave za filmove 17. izdanja Smaragdnog eco film festivala

U tijeku su prijave za filmove 17. izdanja Smaragdnog...

Predstavljanje slikovnice „Šime zvani Mrak“ Tihane Petrac Matijević i Marijane Petrović Mikulić

Sisačka spisateljica Tihana Petrac Matijević udahnula je svakom mraku...

Objavljujemo dobitnika ulaznica za tradicionalnu Lađarsku večer klapskih obrada

Ivan Glavinić dobitnik je dvije ulaznice za tradicionalnu Lađarsku...