9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

Predstavljen kompletan program Festivala Željezara u Sisku!

- Marketing-spot_imgspot_img

Prvo izdanje Festivala Željezara koje će se održati od 6. do 8. lipnja u Sisku predstavljeno je na konferenciji za medije u četvrtak. Festival su predstavili umjetnički direktor Marijan Crtalić, izvršna direktorica Lela Vujanić te urednik glazbenog dijela Nenad Borović (Žedno uho). Festival Željezara uključuje umjetnički, aktivistički i glazbeni program, a cilj je kroz tri dana uz pomoć stotinjak sudionika domaće i regionalne glazbene, umjetničke i aktivističke scene upogoniti prostor Željezare i okolne objekte i naselje te barem privremeno ostvariti kulturnu proizvodnju.

„Ideja kulturne revitalizacije grada Siska nastala je 2007. u sklopu projekta Nevidljivi Sisak, s ciljem maksimalnog korištenja svih kulturnih resursa i potencijala Siska. No tek nedavno otvorili su se preduvjeti da aktivno krenemo u realizaciju opsežnijeg projekta čija je namjera uspostaviti komunikaciju s lokalnim stanovništvom i prostorom pritom se oslanjajući na svekoliku, a naročito kulturnu politiku bivše Željezare Sisak prema radnicima i njihovim obiteljima. Poznavajući lokalne probleme, odlučio sam se na tri programske cjeline koje odgovaraju potrebama i željama stanovništva radničkog naselja Caprag kao sisačkog predgrađa, a i Siska općenito. Spomenuto naselje je najzanemareniji dio grada i odlučio sam krenuti ravno iz centra problema“, pojasnio je ideju o pokretanju festivala Marijan Crtalić. „Osnova i cilj umjetničkog programa festivala je uspostaviti komunikaciju s lokalnim problemima, stanovništvom i prostorom, kao i s udrugama civilnog društva te ishoditi opsežnu re-akciju na zadani kontekst i njegove specifičnosti odnosno estetitiziranje i pokazivanje drugačijeg kuta sagledavanja i izražavanja problema, njihove analize i potencijalnih rješenja. Festival je centralni reprezentativni dio pretpostavljene revitalizacije grada Siska koja će se odvijati u skladu s uspostavljanjem normativa financiranja i interesa lokalne sredine za takvu vrstu programskih aktivnosti“, dodao je Crtalić informacije o umjetničkom dijelu programa.

Aktivistički program festivala održat će se u formi Konferencije o samoorganiziranju i to uz predavanja, diskusije i propitivanja tema poput  rada, solidarnosti, jednakosti, promjene, prostora, stanovanja, ljudskih prava,  održivog razvoja, kulture, medija, nogometa. „Na Konferenciji o samoorganiziranju sudjelovat će pedesetak aktivista iz trinaest potvrđenih organizacija zajedno sa studentima, nezaposlenim, radnicima, sidnikalistima, penzionerima  – građanima naselja Caprag i grada Siska“, izjavila je izvršna direktorica i urednica aktivističkog dijela programa Lela Vujanić. „Pozvane organizacije ravnopravno su sudjelovale u kreiranju programa, a na samom Festivalu će predstaviti svoj rad te u suradnji s lokalnim inicijativama pokušati iznaći modele i rješenja za razvoj Siska. Na temelju autentičnih iskustava – od slavne povijesti Željezare do sumorne sadašnjosti – propitivat će se mogućnost korištenja nekada progresivnih ideja kao i recentnih iskustva organizacija iz cijele Hrvatske – da bi se potakao razvoj grada i samoorganizacija građana. Naselje Caprag i tvornički krug Željezare ovdje koristimo kao eksperiment u samoorganiziranju, kao mikro platformu za promjene.“

Glazbeni program uključuje dvadesetak izvođača domaće i regionalne nezavisne glazbene scene. „Koncept slaganja glazbenog programa referira se direktno na sadržaj i koncept samog projekta, glazbenici su birani prema glazbenoj kvaliteti, ali i na temelju povezanosti njihova stvaralaštva s tematikom festivala; to su bendovi koji su svjesno proživjeli tranzicijski period te svoje poglede i emocije prema istom iskazuju putem glazbe. Riječ je o nezavisnoj ‘do it yourself’ sceni i rock’n’roll filozofiji“, o smjernicama kreiranja programa rekao je glazbeni urednik Nenad Borović iz organizacije Žedno uho.

„Program predvode Bambi Molestersi  koji sviraju surf glazbu na autentičan i jedinstven način, a ostavili su značajan trag i vrlo konkretno ucrtali Hrvatsku na globalnu nezavisnu glazbenu scenu. Iz Beograda dolazi Repetitor, trenutno najpopularniji rock’n’roll bend koji je u vrlo kratkom periodu pokazao zavidne rezultate i to putem broja živih nastupa. Antentat je domaći bend koji direktno kroz svoju liriku i vezanosti uz rastafarijansku kulturu vrlo jasno iskazuje aktivističku osviještenost; iz BiH stiže Damir Avdić koji je možda najdirektnije povezan sa konceptom programa, solo izvođač iskonskog blues r’n’r kojim direktno napada politički establishment i sustav. U Sisku će nastupati i sjajan riječki bend My Buddy Moose, zatim dva izuzetno zanimljiva energična ženska benda – Punčke i Žen, kao i jedan od najstarijih underground rock’n’roll bendova Peach Pit. U sklopu klupskog programa svirat će dva ponajbolja domaća instrumentalna plesna benda – ABOP i Tobogan. Oba benda čine iskusni i školovani glazbenici, a pristup sviranju i stvaranju glazbenog plesnog hibrida je po ugledu na kraj 70-ih i 80-ih godina. Klupski elektronski program čine  autentična sisačka elektronska scena Electro City – riječ je o mračnoj industrial plesnoj glazbi u konotaciji sa tematikom festivala i lokacijom, a direktno inspiriranom  fenomenom Željezara“, zaključio je Borović.
Na konferenciji za medije sudjelovali su i umjetnici Boris Cvjetanović i Siniša Labrović, filozof, književnik i anarhist Hrvoje Jurić te glazbenik Niko Potočnjak, frontman benda Seven That Spells koji su govorili o osobnim motivima sudjelovanja na Festivalu kao i o široj društvenoj vrijednosti i važnosti održavanja ovakvog kao i srodnih projekata.
Program Festivala Željezara započeti ćeu prijepodnevnim satima, a završit u ranim jutarnjim satima; tijekom dana posjetitelji će moći razgledati izložbe, instalacije, perfomanse, sudjelovati na tribinima i diskusijama, a od ranih večernjih sati uživati u raznolikim glazbenim izvedbama.

Cijena festivalske ulaznice koja uključuje sva tri dana iznosi 50 kuna, a cijena dnevne 30 kuna. Ulaznice se ponedjeljka, 19. svibnja mogu kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18 te online – www.dirtyoldempire.com) te na nekoliko lokacija u Sisku. Također, za sve posjetitelje Festivala iz Zagreba bit će osiguran prijevoz po izuzetno povoljnim cijenama na relaciji Zagreb-Sisak. Informacije dostupne su na službenim festivalskim stranicama www.festivalzeljezara.org

Organizator Festivala je udruga Pressing — Centar za istraživanje i razvoj medija, u partnerstvu sa Žednim uhom d.o.o. i Koordinacijom udruga mladih Siska uz podršku civilnih inicijativa iz Siska, Zagreba i ostatka Hrvatske. Festival Željezara podržavaju Grad Sisak, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te tvrtke Kulinarski Institut Kul IN i ABS Sisak d.o.o.

UMJETNIČKI PROGRAM * Slaven Tolj  • Kata Mijatović • Andreja Kulunčić • Marijan Crtalić • Siniša Labrović • Igor Grubić  • Boris Cvjetanović  • Marko Ercegović  • Željko Badurina • Božena Končić Badurina • Vlasta Žanić • Marko Tadić • Zoran Pavelić  • Boris Greiner • Nemanja Cvijanović • Sandro Đukić • Božidar Katić • Darko Bavoljak • Mladen Stilinović • Zarkoff • Cirkorama

GLAZBENI PROGRAM* Bambi Molesters / Repetitor / Seven That Spells / Antenat / Damir Avdić / ABOP / Peach Pit / My Buddy Moose / Punčke / Tobogan / Popsimonova (live) / ŽEN / Le Chocolat Noir (live) / Dali B (live) / Tanz Kommanda / N-NOR (live) / ### / S&C (DJ set/live) / Blacksmith (DJ set) / G&G (DJ set) / Omar & Getoutski (b2b DJ)

AKTIVISTIČKI PROGRAM* Pravo na grad – Kontraakcija – Savez udruga Klubtura – Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ) – Brid – baza za radničku inicijativu i demokratizaciju – Documenta – centar za suočavanje s prošlošću – Zelena akcija – Koordinacija udruga mladih Siska (KUMS) – skwhat – Anarhija blok 45 – White angels – Sisačka eko akcija – Direktna demokracija u školi – Gradski vrtovi Sisak

zeljezara

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti