Naslovnica Vijesti Kultura ´Prvih 20´ Plesnog kluba Tina

´Prvih 20´ Plesnog kluba Tina

Koncem prošlog mjeseca u cijelom se svijetu, pa tako i u Sisku, slavio Međunarodni dan plesa. Zanimljivo je tada u svojoj poruci javnosti istaknuo francuski ambasador hip-hopa Mourad Merzouki kako kultura  više od bilo kojeg drugog iskaza, ujedinjuje. ˝Ples, dalje kazuje, sa svojom jedinstvenom snagom čini da nestanu sve socijalne i etničke razlike kako bi ostao samo pokret tijelâ u njihovoj čistoj ljudskosti.˝
Plesni klub Tina sve to radi na ovim područjima već 20 godina što nas je i odvelo do njegove začetnice, Valentine Ivanković Pelikan.

Za početak što biste izdvojili iz svoje povijesti i što je to što simbolizira Vaš klub?
Teško je izdvojiti tek neki detalj ili samo neku emociju, jer 20 godina je velika obljetnica i zapravo sve ono što smo radili zajednički, u timu, sve je to Plesni klub Tina. Zajedno sa svim njegovim voditeljima i plesačima.

Danas imate nekoliko aktivnosti koje Plesni klub Tina objedinjuje
Da, njegujemo veliku paletu plesnih tehnika, od ritmike i plesa za djecu vrtićke dobi već od navršene tri godine, potom nižih i viših razreda osnovne škole, srednje škole, za studente i na koncu za odrasle. Nema krajnjeg limita. Mogu se birati plesne tehnike između ritmike i plesa, modernog plesa i jazz dancea, suvremenog plesa i hip hopa, klasičnog baleta i rekreacije.

Obzirom da je 20 godina iza Vas koliko je djece uopće prošlo kroz Plesni klub Tina? Može li se izbrojati?
Teško je izlaziti s nekim brojkama jer je riječ zapravo o stotine i stotine djece, a trenutno brojimo oko 170-ero. Najljepši su nam trenutci kad se nakon studija vraćaju u naš klub ili pak kad nam neki  stari članovi dovode svoju djecu. Dogodilo se da su se neki parovi upravo u našem klubu upoznali, zasnovali obitelji i danas su njihova djeca naši članovi. Mi smo poput plesne obitelji. Naime, osim plesnih  natjecanja veliki značaj pridajemo upravo tom druženju, zajedništvu koji sva djeca i mladi kasnije nose u svom življenju.

To bi značilo da ste dobar plesni mentor toj djeci i mladima obzirom da Vam se iz godine u godinu vraćaju i povjeravaju svoju djecu. No, iako je Plesni studio, kako kažete i mjesto zajedništva i druženja, neizostavni su odlasci na plesna natjecanja i susrete s kojih ste se vratili sa značajnim nagradama. Možete li izdvojiti neke?
To je istina da je u dvadeset godina klub osvojio mnoga priznanja. Sve to vrijeme nastojimo vrlo dostojno promovirati i grad Sisak i Sisačko moslavačku županiju. Svakako bi izdvojili 2009.g kada smo ponijeli titulu svjetskih juniorskih prvaka u Njemačkoj. No, bilo je tu još svjetskih nagrada, titula državnih prvaka i ono što je nama velika čast da smo ispred Hrvatskog sabora kulture proglašeni za jedan od najboljih plesnih klubova u amaterizmu u kulturno umjetničkom stvaralaštvu. Lani smo primjerice nastupali u Hrvatskom narodnom kazalištu na prestižnoj nacionalnoj manifestaciji, što nas posebno veseli. Svaka nam je godina prilično bogata i aktivna. Pokušavamo uključiti što veći broj djece, no naravno da uvijek postoji onaj dio odabran selekcijom koji se i sami žele odricati svog slobodnog vremena u srhu plesa, što im se vraća osvajanjem nagrada i priznanja. Prošle smo godine tako ispred nacionalne televizijske kuće odabrani za predstavljanje grada Siska u njihovom projektu nazvanom ´Novogodišnji pidžama party´ koji se prikazivao na udarnom terminu na HRT2. Na TREPS-u smo izabrani između 210 koreografija među prvih devet i osvojili nagradu za izvrsnu koreografiju. Na natjecanju Mia Čorak Slavenska također prolazimo zapaženi, lani smo osvojili treću nagradu, što je za nas veliki uspjeh obzirom smo bili u konkurenciji s djecom plesačima iz umjetničkih škola itd., itd. No, svakako bi naglasila da nisu najvažnije nagrade, već ono zajedništvo koje sam već spominjala i kvalitetan odabir slobodnih aktivnosti koji zasigurno pomaže u odgoju djece i mladih.

Teško je na jednom mjestu i u malo vremena sažeti 20 godina djelovanja, no ipak ste uspjeli napraviti jednu retrospektivu i to u vidu izložbe simbolično nazvane ˝Prvih 20˝ koja se do 25. ovog mjeseca može pogledati u Foto galeriji Siscia obscura.
To je projekt koji smo napravili kako bi dostojno obilježili prvih dvadeset godina kontinuiranog djelovanja kluba. Njime smo htjeli spojiti ipak relativno mladu povijest kluba s dubokom i bogatom povijesti grada Siska. Napravili smo, naime, umjetnički fotosession na prepoznatljivim kulturno povijesnim lokalitetima Siska sve kako bi stavili akcent na njihov značaj. Bio je to vrlo izazovan i kreativan pothvat, što će, vjerujem, oni koji pogledaju izložbu prepoznati.

Komentirajte