Naslovnica Vijesti Sisak Nacionalni forum: “Pročistač otpadnih voda u Sisku sumnjiv je projekt, zaustavite ga...

Nacionalni forum: “Pročistač otpadnih voda u Sisku sumnjiv je projekt, zaustavite ga ili ćemo zvati USKOK”

Član Predsjedništva Nacionalnog foruma dr. Viktor Simončič u otvorenom pismu premijeru Milanoviću poručuje “Pročistač otpadnih voda u Sisku sumnjiv je projekt, zaustavite ga ili ćemo zvati USKOK”.

Iako načelno pozdravljaju projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, članovi Inicijative građana za održivi razvoj Siska, Sisačkog foruma i Nacionalnog foruma smatraju da nije jasno je li to uistinu korisna investicija te od premijera Zorana Milanovića traže da se izgradnja zaustavi dok se ne utvrdi je li projekt realan i tehnološki neupitan. Pribojavaju se, također, da će puštanje u pogon pročistača otpadnih voda biti ozbiljan financijski teret na plećima siromašnih Siščana, stoji u otvorenom pismu premijeru, koje potpisuje dr. Viktor Simončič, član Predsjedništva Nacionalnog foruma.

Ukoliko se premijer ogluši na zahtjev Siščana, ne zatraži hitnu provjeru ulaznih parametara i troškova koje će nakon puštanja uređaja u pogon imati građani Siska te s tim podacima upozna javnost, inicijatori otvorenog pisma pokrenut će  akciju potpisivanja peticije protiv izgradnje pročistača. Inicijatori priznaju da lokalna vlast, predvođena gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček iz SDP-a, ulaže dosta napora da umanji štetu nastalu u vrijeme vlasti HDZ-a u tom gradu te da projekt izvede na najprihvatljiviji način, ali smatraju da to nije dovoljno.

U otvorenom pismu premijeru postavili su niz pitanja. Među ostalim, i na temelju kojih je procjena opterećenosti uređaj projektiran, koliko se stanovnika Siska na njega može priključiti do kraja 2014., a koliko do 2020. godine te za kad je planirana izgradnja kanalizacijskih priključaka, koliko će to stajati i hoće li trošak priključaka morati platiti osiromašeni građani. Za ilustraciju važnosti tog pitanja, navodi se primjer plinofikacije grada, kad se na plinsku mrežu većina Siščana nije priključila. Troškovi su im bili nepodnošljivi, stoji u pismu koje potpisuje dr. Simončič.

Premijera pitaju i kolika će biti konačna cijena pročišćavanja otpadnih voda, odnosno koliko će građanima porasti mjesečni računi. Spominje se, stoji u pismu, da bi cijena vode Siščanima mogla porasti čak za 15 i više kuna po kubičnom metru, odnosno stotine kuna po svakom mjesečnom računu. Premijera posebno mole da od EBRD zatraži odgovor na temelju kojih je parametara odobrila komercijalni kredit za neproizvodnu investiciju, koja se, uz to, nalazi u području koje je ekonomski na koljenima. Traže i odgovor na pitanje zašto je izabrana konvencionalna tehnologija s tercijarnim pročišćavanjem te najavljuju da će ista pitanja postaviti mjerodavnim tijelima Europske komisije i Europskom parlamentu. Pokaže li se, pak, da su njihove sumnje u isplativost projekta imalo opravdane, zatražit će da čitavu stvar provjere USKOK i DORH, odnosno da utvrde ne radi li se pokušaju da se pod krinkom brige za okoliš stekne neka protuzakonita dobit, stoji u otvorenom pismu premijeru.

Komentirajte