9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

Od 06. do 08. lipnja Festival Željezara

- Marketing-spot_imgspot_img

Željezara Sisak, nekad industrijsko-kulturni simbol tog grada, a danas simbol svih zapuštenih radničkih prostora u Hrvatskoj, početkom lipnja privremeno će postati poligon za proizvodnju kreativnog sadržaja – pokrenut je Festival Željezara, u sklopu kojega će se od 6. do 8. lipnja u industrijskoj zoni Željezare i naselju Caprag održati umjetnički, aktivistički i glazbeni programi.

Kroz tri dana koncerata, performansa, izložbi, predavanja, tribina i instalacija Festival će okupiti domaću i regionalnu glazbenu, umjetničku i aktivističku scenu, a Željezara će biti primjer kreativnosti, učenja i samoorganiziranja za mnoge neiskorištene i propadajuće javne prostore u Hrvatskoj, čime se pokušava reanimirati prostor izuzetne vrijednosti u kulturno-industrijskom i društvenom kontekstu. Svaki posjetitelj svojom će podrškom, dolaskom ili sudjelovanjem direktno sudjelovati u revitalizaciji grada Siska i mogućoj platformi za promjene, izvijestio je organizator, udruga Pressing – Centar za istraživanje i razvoj medija.

Socijalni angažman i kritika osnova su umjetničkog programa, koji uređuje umjetnički direktor festivala Marijan Crtalić u skladu s društveno-političkim stanjem koje obilježava drastična zapuštenost prostora i ljudi iz radničkog naselja Caprag, izgrađenog uglavnom za kulturno i egzistencijalno zbrinjavanje radnika bivše Željezare. Realizira se ideja umjetničkog djelovanja čiji bi temelj bila komunikacija s lokalnim stanovništvom i prostorom u svrhu razvijanja svijesti i poticanja na angažiranje oko zaštite svega što su bivši radnici izgradili, a privatizacijom i pretvorbom im je oteto.

Aktivistički dio festivalskoga programa, koji uređuje Lela Vujanić, uključit će niz sudionika koji će inicirati aktivnu razmjenu znanja i iskustava između aktivista i organizacija iz Hrvatske te postojećih inicijativa u Sisku, radnika, nezaposlenih i studenata, ne bi li se otele zaboravu “progresivne ideje koje su bile motor nekadašnjeg razvoja”, a recentna povijest Željezare i pripadajućeg naselja postala tematska okosnica i inspiracija za novi model razvoja grada.

Ta dva programa zaokružit će niz koncerata i muzičkih izvedbi u skladu s konceptualnim smjernicama Festivala, za koje je zadužen Nenad Borović iz organizacije Žedno uho. Po njegovim riječima, izabrani izvođači su primarno, bez obzira je li riječ o gitarskoj, elektronskoj ili eksperimentalnoj glazbi, usmjereni na filozofiju rock’n’rolla, bunt prema apsolutizmu, slobodi mišljenja, autentičnosti, želji za promjenama, pacifizmu i zajedništvu.

Organizator Festivala je udruga Pressing – Centar za istraživanje i razvoj medija, u partnerstvu sa Žednim uhom i Koordinacijom udruga mladih Siska, a uz podršku civilnih inicijativa iz Siska, Zagreba i ostatka Hrvatske.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

2 KOMENTARI