Naslovnica Vijesti SMŽ Hoće li županičini savjetnici morati vratiti novac od naknada?

Hoće li županičini savjetnici morati vratiti novac od naknada?

USKOK je priopćio kako sumnjiči županicu i za slučaj savjetnika. Na internetskim stranicama USKOK-a navedeno je:

“Osnovano se sumnja da je I. okr., kao županica Sisačko-moslavačke županije, od lipnja 2009. godine pa nadalje, donijela više odluka i rješenja o osnivanju i imenovanju članova Savjeta županice za što im je neosnovano isplaćivana mjesečna naknada od 5.000 kuna neto, iako je znala da oni iste poslove zbog kojih su imenovani za članove Savjeta već obavljaju u okviru tijela Skupštine i pravnih osoba Županije te da za to primaju odgovarajuću naknadu, odnosno plaću. Na opisani način članovima Savjeta pribavljena je nepripadna korist, a proračun Županije je s osnova isplaćenih naknada i pripadajućih davanja oštećen za najmanje 6.000.000 kuna.”

U priopćenju se ističe kako je županica omogućila članovima Savjeta pribavljanje “nepripadne koristi”, a, kao i uvijek, ako nešto nekome ne pripada morat će vratiti.

U ovom slučaju jasno je, da će, ako presuda bude nepovoljna za županicu, ona biti nepovoljna i za njene savjetnike koji će morati vratiti svu “nepripadnu korist”.

A savjetnici su od srpnja 2009. bili Milivoj Tičarić (DSU), Milan Krstinić (SDSS), Hašim Smlatić (SDA), Željko Soldo (HSP), Željko Vrbanus, Milena Pavković-Novotni (SDP), Jura Lisak (SDP), Milovan Bojčetić (SPH), Gordana Krznarić (DC), Jozo Bilobrk (HSP), Josip Prajner (HSU) i Vladimir Gregurić (HSU) dok im se do kraja te godine pridružila još dva HSP-ovca Željko Kardaš i Ivica Pandža Orkan.

Svi će oni, saznalo se danas, biti ispitani i kao svjedoci USKOK-a u postupku, no iz same optužnice protiv županice vidljivo je da bi mogli biti i suoptuženici, upravo zbog “nepripadne koristi”.

Županica se u svojoj obrani pred USKOK-om branila, prema riječima njenog odvjetnika, tvrdnjom “da nije ovisila o njihovim glasovima u Skupštini da bi ih zato morala plaćati. Ona je savjetnike plaćala za obavljen posao i koji je različit od onoga koji rade kao članovi pojedinih tijela Skupštine.”, prenio je Živković njenu obranu.

No, odmah se vidi da to nije točno.

Naime, dvojica njenih bivših savjetnika, Josip Prajner i Vladimir Gregurić, izravno su svojim glasanjem na sjednici Skupštine 24. srpnja 2009. godine županici omogućili većinu u Skupštini i izbor Željka Kardaša za predsjednka Skupštine. Njih su dvojica bili članovi Hrvatske stranke umirovljenika, koja je na izbore izašla 2009. godine u koaliciji s HDZ-om, HSS-om i HSLS-om. Prema koalicijskom sporazumu Josip Prajner bio je kandidat, te koalicije, za potpredsjednika Skupštine.

Izbori su završili, Marina Lovrić Merzel izabrana je u prvom krugu za županicu, no nije imala većinu u Skupštini. Tada, 24. srpnja, 2009. godine Prajner i Gregurić mijenjaju stranu i prelaze na stranu SDP-ove koalicije, a županici time direktno svojim postupkom osiguravaju većinu. Sedam dana nakon toga, 31. srpnja 2009. godine, županica Marina Lovrić Merzel donosi odluku o osnivanju savjeta u kojem su, uz čelnike ogranaka stranaka SDP-ove koalicije-HSP-a i Prajner i Gregurić. Njih dvojica ubrzo dobivaju i članstva u mnogim odborima Skupštine, upravnim tijelima i nadzornim odborima.

Nakon što im je istekao mandat, a više nisu bili članovi Skupštine, nisu više županici ni bili potrebni kao savjetnici, pa ih u novom sazivu Savjeta više nema, no trenutačno je ukupno 15 članova Savjeta jer su se nekim starima pridružili i članovi HSLS-a i A HSS-a.

U jednom mandatu za savjetnike je isplaćeno oko 6 milijuna kuna brutto. Podijelimo to na 14 njih, dobijemo prosjek od 428.000 kuna po osobi.

Komentirajte