Naslovnica Vijesti Kultura Dini Pešutu Nagrada za dramsko djelo Marin Držić

Dini Pešutu Nagrada za dramsko djelo Marin Držić

Siščanin Dino Pešut, dugogodišnji član Plesnog studija Doma kulture KKV dobio je “Nagradu za dramsko djelo Marin Držić” za 2013. godinu.

„Nagradu za dramsko djelo Marin Držić“ Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog stvaralaštva. Članovi Stručnog povjerenstva za „Nagradu Marin Držić“ za 2013. godinu u sastavu: Mario Kovač, predsjednik te Helena Sablić-Tomić i Nina Violić, donijeli su odluku o dobitnicima Nagrade za 2013. godinu, pročitavši 62 dramska djela, koja su autori po prvi put prijavljivali pod šifrom.

Proglašeno je da su dobitnici Nagrade za dramsko djelo za 2013. godinu:

I nagrada:
Dino Pešut: „(Pret)posljednja panda ili statika“

II. nagradu ravnopravno dijele:
Ružica Aščić: „U meni raste“
Valentina Galijatović: „Kod Peregrinovih“

III.nagrada:
Marina Vujčić: „Umri ženski“

OBRAZLOŽENJE:

Na natječaj za nagradu „Marin Držić“ ove godine prijavljene su 62 drame različitih tematskih, svjetonazorskih i estetskih preokupacija. Za razliku od prošle godine kada su dominirale drame koje su se bavile raspadom obitelji i srodnih mikrozajednica, ove godine je u prvi plan iskočila tematika vezana uz materijalno i duhovno siromaštvo a nemali broj tekstova kao okosnicu radnje su uzeli svojevrsno „godotovsko“ čekanje. Očito ima nešto u onoj izreci kako je kazalište „ogledalo života“.

Stručno povjerenstvo u sastavu Helena Sablić-Tomić, Nina Violić i Mario Kovač ove godine dobili su dramske tekstove pod šiframa ne znajući autore pojedinih djela. Zajednički zaključak je kako je to bilo puno ugodnije iskustvo nego prošle godine kada je poznavanje lika i djela kao i opusa pojedinih autora neminovno, barem na podsvjesnoj razini, moglo uticati na rezultate. Osim toga, ovim potezom su već u startu izbijeni aduti iz ruku potencijalnim nezadovoljnicima sklonijima izmišljanju teorija zavjere protiv njihovog „lika i djela“ nego samokritičkom pogledu na vlastite uradke.

Prvu nagradu povjerenstvo je dodijelilo drami „(Pret)posljednja panda ili statika“ Dine Pešuta. Drama je to pisana rafalnim stilom brzih i kratkih rečenica koji iznose sliku odrastanja četvero mladih ljudi iz ratnog i poratnog Siska. Dva muška i dva ženska lika kreću sa istih startnih pozicija, iz podrumskih skloništa bombardiranog grada a život ih zatim oblikuje u potpuno različite ljude isprva malim pomacima koji vremenom postanu tektonski. Drama izrazito precizno i duboko zasjeca neuralgično tkivo poslijeratnog tranzicijskog društva te gotovo bez greške detektira „povijest bolesti“ naših prostora.

Komentirajte