Naslovnica Vijesti Sisak Skandal oko udruge Kopa Beach – gdje su pare?

Skandal oko udruge Kopa Beach – gdje su pare?

Kada pitate sisačke SDP-ovce o slučaju Udruge Kopa beach, koje je u studenome 2013. godine dobila posao uklanjanja i čišćenja pruge na 91 km dugoj dionici od Petrinje do Karlovca, njihov odgovor uvijek glasi “A zašto se nitko nije bunio dok je to HDZ radio?”.

Dakle, nije problem što očito rade isto muljanje kao i HDZ, nego je problem što nitko se nije bunio kad je udruga “4 rijeke” iz Karlovca, skupa s nekim sisačkim podizvođačima poput tvrtke Drage Malbašića, to isto radila 2013. na dionici od Capraga do Petrinje.

No, ipak puno je gore kada to radi netko “tko se kune u poštenje”.

Sve je očito počelo u predizbornoj kampanji 2013. godine kada je netko “skontao” posao koji se radio na pruzi Caprag-Petrinja. Tada je karlovačka udruga “4 rijeke”, bliska karlovačkim HDZ-ovcima, dobila posao demontiranja pruge na toj dionici dugoj 10 km i raspolaganja svom sekundarnom sirovinom.

Vidjevši potencijalni novac, uz pomoć stranačkih veza okupila se ekipa Siščana kako bi nastavila taj posao. Idejni je tvorac udruge i posla Goran Kajgana. Formalno on nije član SDP-a, no blizak je s nekim čelnicima gradskog SDP-a, prvenstveno bivšim potpredsjendikom Gradskog vijeća Milanom Brankovićem, ali i sisačkom gradonačelnicom.

Svjesno oni iskorištavaju postojanje Građanske inicijative “Kopa beach” koja je proteklih godina okupljala više desetaka mještana Naselja i koji su uređivali obalu Kupe u tom dijelu Siska.

31. listopada 2013. registriraju udrugu Kopa beach, bez znanja ikoga drugog osim obitelji Branković i mladoga Roberta Novosela. Velika većina ostalih iz te Građanske inicijative saznat će o postojanju udruge tek nakon što to spomene laburist Mladen Novak u Saboru. Zanimljivo je da udruga kazuje kako su dobili taj posao temeljem nekoliko pisama namjera, pa je očito da su ta pisma namjere slali dok još nije ni postojala udruga, nego tek Građanska inicijativa.

Dakle, 31. listopada 2013. udruga je upisana u registar i službeno, što se vidi jasno u Registru udruga RH, a prvi Ugovor o poslovnoj suradnji s HŽ Infrastrukturom Robert Novosel, kao predsjednik novoosnovane udruge potpisuje 07. studenoga 2013. godine. Potpredsjednik novoosnovane udruge je Goran Kajgana, koji će nastaviti voditi operativno udrugu, a tajnica je Selma Branković, supruga Milana Brankovića. Sjedište su prijavili u Mjesnom domu u Naselju.

Prema prvom ugovoru Udruga je morala očistiti 91 kilometar pruge od Petrinje do Karlovca, koju je HŽ otpisao odavno. Udruzi se, u zamjenu za čišćenje trase pruge od tračnica i ostalih materijala te čišćenja šipražja i drveća u širini od šest metara s jedne i druge strane pruge, poklanja 50 posto svih sekundarnih sirovina na toj trasi. HŽ ih obavještava kako na tarsi nedostaje više od 20 kilometara pruge do Karlovca koja je nakon rata skinuta i iskorištena za gradnju pruge u Bjelovaru.

Dakle, udruga zaključuje da im se za 70-ak kilometara pruge isplati pristati na 50 posto svih sirovina.

No, nakon što je udruga obišla trasu utvrdila je da su i još neke dionice pruge ukradene, pojedinačno ne prevelike, pa s HŽ Infrastrukturom u prosincu 2013. sklapaju aneks ugovora kojom sada udruzi pripadaju sve sekundarne sirovine, a zauzvrat moraju urediti parking kod pasarele u Capragu. Parking će u ožujku biti uređen za nekoliko dana i uz realne troškove od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Tim aneksom Udruga “Copa beach” koju čine sisački SDP-ovci i ljudi bliski njima, dobiva na raspolaganje više od 120 kilometara šina, a težina jednog metra šine, prema izvorima iz HŽ infarstrukture, je oko 40 kilograma. Uz to, na svaki metar pruge, a trasa iskoristiva je duga 70-ak km, nalazi se i po desetak kilogramaa drugog čeličnog popratnog materijala. Uz to udruga je dobila pravo da uništi i razmontira devet mostova na toj dionici. Procjena naših izvora iz HŽ Infrastrukture je da je most preko rijeke Gline, dug 50 metara, sadržavao 50 tona kvalitetnog čelika. Također, udruga dobiva i pragove, kojih je oko 1500  na jedan kilometar. Također udruga dobiva i sav materijal od rušenja popratnih kolodvorskih zgrada i objekata, a konačno udruga dobiva i pravo raspolaganja svom drvenom masom u širini od 6 metara s jedne i druge strane pruge + kamen tucanik na samoj pruzi.

Laburist i saborski zastupnik Mladen Novak procjenjuje dobit na ovom poslu od deset milijuna kuna. Bazira tu tvrdnju na temelju troškova posla, a podsjeća kako je najpovoljnija ponuda prije 10-ak godina za čišćenje i raskričivanje trase od Capraga do Topuskog bila pola milijuna kuna. Krajem devedesetih planirala se obnoviti pruga do Topuskog pa su se tražile ponude za uređenje ruge na toj trasi. Najpovoljnija je bila ispod 500.000 kuna. Trenutačna otkupna cijena čelika je oko 1,40 kuna za kilogram.

Robert Novosel je na naša pitanja odgovarao samo s “nemam komentara”, dok je Goran Kajgana rekao kako je poslovanje udruge u skladu sa zakonom. Kaže kako su sklopili ugovore sa sedam tvrtki i obrta koji rade na čišćenju trase. Kako to da je baš njihova udruga, pored 50.000 drugih u RH, dobila ovaj posao ne može objasniti.

Što udruga radi također nismo saznali, kao ni na što troše novac od prodaje sekundarnih sirovina. Osim uređenja parkirališta kod pasarele, što smo već spomenuli, drugih tragova njihova rada nema, a pruga je očišćena većim dijelom i rok za završetak radova je kraj travnja.

Nitko u Naselju nema pojma o njihovoj aktivnosti, znaju da je Građanska inicijativa radila, no da je Goran Kajgana i ova nova udruga nešto konkretno napravila, još ne znaju. Dodaju kako Milan Branković zadnjih mjeseci uređuje kuću i da je kupio neki automobil. Susjedima je to bilo čudno, jer znaju da je imao problema s dugovima bivše svoje tvrtke, no on im je spominjao kredit da je podignuo pa time plaća radove na kući.

Za G. Kajganu je oporba na pressici rekla kako je kupio novi skupi automobil.

Udruga bi trebala imati neke aktivnosti, no od 31. listopada do danas, ništa nisu napravili ili organizirali, a kroz račun tvrtke je prošlo jako puno novaca u tom razdoblju. Dio novca plaćen je podizvođačima, no ostaje razlika s kojom udruga za sad ništa vidljivo i korisno zajednici nije napravila.

Pokušali smo i u HŽ Infrastrukturi dobiti odgovor zašto oni daju takve poslove nekim udrugama, na temelju čega je izabrana baš sisačka udruga i da li je HŽ radio ikakvu procjenu vrijednosti sekundarne sirovine na ovoj dionici pruge. Pitali smo i zašto uopće čiste prugu koju nikad više neće koristiti.

Iz HŽ infrastrukture nismo mogli dobiti odgovore na ta pitanja.

“Informacije koje ste zatražili  neposredno se tiču postupka koji vode nadležna tijela u predistražnim i istražnim radnjama”, priopćeno je iz HŽ Infrastrukture. Dodaju kako je Općinsko državno odvjetništvo u Sisku pokrenulo istragu temeljem prijave dopredsjednika udruge da im je ukradena određena količina šina nedaleko Topuskog.

Logična pretpostavka bila bi da Općinsko državno odvjetništvo treba istraživati na temelju čega je jedna udruga dobila pravo raspolaganja državnom imovinom, jer prema jednom ranijem odgovoru HŽ Infrastrukture tračnice nisu imovina HŽ-a nego Republike Hrvatske.

Naime, na internetu postoji odgovor HŽ-a iz veljače 2011. godine na pitanje jednog građanina o sudbini tračnica i druge pružne opreme s pruge Karlovac – Sisak.

U odgovoru iziričito stoji:

“O sudbini tračnica i druge pružne opreme HŽ Infrastruktura d.o.o. nema ovlasti odlučivati jer vlasnica pruge je Republika Hrvatska. “

No, izgleda da se od tada do danas to promijenilo pa tu državnu imovinu HŽ može poklanjati udrugama bez ikakvih kriterija i natječaja.

http://www.hzinfra.hr/p-font-color808080-strongsudbina-pruge-karlovac-si

 

Komentirajte