Naslovnica Vijesti Kultura Sumnjivo lice za Svjetski dan kazališta

Sumnjivo lice za Svjetski dan kazališta

˝Gdje god postoji ljudsko društvo, manifestira se nezatomiv Duh Izvedbe. Rađa ga zajednica, a on nosi maske i kostime naših raznolikih tradicija. Koristi naše jezike, ritmove i geste, i otvara nove prostore pred nama…. ˝, piše u svom pismu obraćajući se javnosti uoči obilježavanja Svjetskog dana kazališta, Brett Bailey , južnoafrički dramski pisac, dizajner i redatelj.
˝U ovom svijetu nejednakih odnosa moći˝, nastavlja Baily, ˝u kojem nas različiti hegemonijski poreci pokušavaju uvjeriti da je jedna nacija, jedna rasa, jedan rod, jedna spolna orijentacija, jedna religija, jedna ideologija, jedan kulturalni okvir superioran ostalima, može li se zaista braniti tvrdnju da bi umjetnost trebala biti nesputana društvenim programima? Hoćemo li se mi, umjetnici arena i pozornica, povoditi za sterilnim potrebama tržišta ili ćemo zgrabiti moć koju imamo, moć da stvorimo čist prostor u srcima i umovima društva, da okupimo ljude oko nas, da ih nadahnemo, očaramo i informiramo, i time stvorimo svijet nade i iskrene suradnje? ˝ Odgovor Siščani mogu potražiti u Kazalištu 21 gdje će na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, u 19,30 sati biti upriličena predstava Doma kulture Kristalna kocka vedrine, Sumnjivo lice. Ovu satiričnu svevremensku komediju koja ismijava državni aparat i sve bahate i korumpirane činovnike Branislav Nušić napisao je još davne 1888.g. Zanimljiva je priča koja ju prati. Naime, Nušić je tekst odnio tadašnjem upravniku ˝Kraljevskog srpskog narodnog pozorišta˝ u Beogradu kojem se djelo dopalo, no kako se u tekstu dinastija  ne spominje na pažljiv i lojalan način, predložio je Nušiću da ga spali. Nušić ga je pak spremio u ladicu čekajući povoljnija vremena. Za ta bolja vremena čekalo se punih 35 godina, te je ova komedija prvi put prikazana 1923.g i do danas osvaja kazališnu publiku. Na sisačke ju je daske postavio Silvije Vadla koji uz Željku Marelj
Anitu Čalić, Mladena Kneževića, Bojana Dunaja, Dejana Devetaka, Zorana Osmanlića, Danijela Radića i Ivana Rukavinu u predstavi i glumi. Ulaz na predstavu je besplatan.

Komentirajte