Naslovnica Vijesti SMŽ Nakon osam godina sudovanja Rade Miljević oslobođen optužbi za ratni zločin

Nakon osam godina sudovanja Rade Miljević oslobođen optužbi za ratni zločin

Pravomoćnom odlukom Vrhovnoga suda RH završen je jedan od najdužih sudskih procesa za ratni zločin na hrvatskim sudovima jer je nakon osam godina postupka i tri ponovljena suđenja na Županijskome sudu u Sisku Radi Miljeviću (69) iz Gline potvrđena oslobađajuća presuda.

Miljević je bio optužen da je 21. rujna 1991. iz zatvora u okupiranoj Glini izveo i pripadnicima srpske paravojske predao zatočene hrvatske civile Antu Žužića, oca i sina Milana i Borislava Litrića te Janka Kaurića, koji su nakon toga pogubljeni na brdu Poglediću.

“U sudskom smo postupku uspjeli dokazati da ispitani svjedoci i pisani dokazi nisu bili uvjerljivi pa je pravomoćna presuda za obranu bila očekivana. Tijekom postupka se došlo i do nekoliko imena ljudi koji su bili uključeni u ratni zločin, pa čak i samu egzekuciju, i zabrinjava da nitko drugi nije procesuiran. Moj klijent još nije odlučio o mogućoj naknadi za vrijeme provedeno u pritvoru”, rekao je branitelj oslobođenog Miljevića, sisački odvjetnik Zorko Kostanjšek.

Miljević je uhićen 9. ožujka 2006., kada je došao u Glinu po naknadu za ratnu štetu. U prvom sudskom postupku, koji je završio 18. lipnja 2007., osuđen je na 14 godina zatvora, a u ponovljenom postupku pred istim sudskim vijećem 17. prosinca 2008. izrečena mu je nepravomoćna presuda od 12 godina zatvora.

Međutim, Vrhovni sud ponovno vraća postupak pred izmijenjeno vijeće pa je 22. studenoga 2012. nepravomoćno oslobođen. Nakon žalbe Županijskoga državnog odvjetništva Vrhovni sud potvrdio je presudu.

Rade Miljević proveo je u pritvoru 1773 dana pa je nakon isteka zakonskog roka 9. rujna 2010. bio pušten iz zatvora i od tada se branio sa slobode. Jedno je vrijeme, zbog srčanih problema, bio i u zatvorskoj bolnici, a morao je biti podvrgnut i operativnom zahvatu.

Komentirajte