Naslovnica Vijesti Sisak Posljednji ispraćaj prof. Slave Striegla

Posljednji ispraćaj prof. Slave Striegla

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u utorak 25. veljače na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku sprovodne  obrede za prof. Slavu Striegla, Siščanina, akademskog slikara, jednog od vodećih hrvatskih akvarelista i animalista, preminulog jučer u Sisku, u 95. godini života. Obredima su prisustvovali i katedralni župnik preč. Marko Karača, vikar katedralne župe vlč. Ivan Faletar i župnik iz zagrebačkog Vrapča mons. Antun Sente.

Govoreći o prof. Strieglu biskup Košić je rekao kako je on postao ikona grada, kao umjetnik i kao čovjek kojeg su svi rado susretali na njegovim šetnjama uz Kupu, po njemu dragome Sisku. „Njegova umjetnička djela ukrasila su naš grad i Sisak mu ostaje vječno dužan. Ali rekao bih, nije sama materijalna ostavština najvažnije što nam je prof. Slavo Striegl ostavio, nego ono što je u njima prepoznatljivo – a to je njegova duša, zaljubljena u svoj dom, u svoj grad, u svoju Kupu, u svoju povijest i sadašnjost. Kad mu je jedan kolega umjetnik predlagao da ode iz Siska u neki veći grad, on je to odlučno odbacio jer za njega je Sisak – bio sve. Kad slušamo ovih dana neke čudne prijedloge da treba premjestiti ljude zbog poplave, tada vidimo koliko je to različito doživljavao prof. Striegl. Njemu je dom bio svetinja, kao i domovina“, rekao je biskup.

U nastavku biskup je progovorio o pokojnikovoj vjeri, te istaknuo kako nisu samo riječi izraz nečije vjere, nego više od riječi – njegova djela i podsjetio kako sisačku katedralu resi stalna izložba njegovih slika, 14 postaja Križnog puta koje prikazuju Kristovo trpljenje. „On je to sam povezivao sa svojim vlastitim Križnim putem, na koji je bio primoran poslije Drugog svjetskog rata. Na tih je 14 postaja prikazao, kako je sam rekao, ne samo Kristov nego i svoj susret s ogromnom ljudskom patnjom i sa samom smrću na Križnom putu“, istaknuo je biskup te još poručio kako je sav njegov slikarski rad zapravo traženje i odražavanje ljepote koju je pronalazio u vlastitom gradu koji je volio, u osobama koje je portretirao, i u prirodi s kojom se najviše družio i poistovjećivao.

Od prof. Striegla oprostila se i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček zahvalivši mu u ime svih Sisčana, ravnatelj Gradske galerije Striegl i jedan mu od najbližih suradnika Zoran Burojević, a posljednji pozdrav u pismu uputio mu je i župnik u miru preč. Alojzije Petranović.

Misu zadušnicu za pokojnika u sisačkoj katedrali predvodio je katedralni župnik preč. Marko Karača.

(SV)

Foto: Željko Rakarić

Komentirajte