Naslovnica Vijesti Sisak Preminuo Slavo Striegl

Preminuo Slavo Striegl

Izložba grafika Slave Striegla u Gradskoj galeriji Sisak
Izložba grafika Slave Striegla u Gradskoj galeriji Sisak

U noći s nedjelje na ponedjeljak je u Domu za starije i nemoćne u Sisku preminuo Slavo Striegl, akademski slikar i jedan od simbola Grada Siska.

Slavo Striegl rođen je 1919. godine i cijeli svoj dugi život proveo je u Sisku, koji je neraskidivo vezan uz njegovo umjetničko stvaralaštvo. Zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti upisao je 1939. godine, a diplomirao 1944. godine. Predavao je dugo godina u sisačkoj Gimnaziji.

U prostoru Gradske galerije Striegl u Rimskoj ulici otvorena je knjiga žalosti. Pogreb će se održati sutra, 25. veljače 2014. godine, u 14,00 sati, na Gradskom groblju Vikorovac u Sisku.

SLAVO STRIEGL: “Rođen sam u Sisku i iz njega, osim nekoliko manjih izleta, nisam nikada ni odlazio. Ono što ostaje u čovjeku jest djetinjstvo. Moje je bilo izvanredno. Kad čovjek zavoli u takvom djetinjstvu jedan kraj, on stalno ostaje u njemu – vode, izmaglice, mekani pejzaži, stvorili su u meni golemu ljubav prema tome kraju. Sisak i njegov ugođaj djeluju poput kisika, nešto bez čega nema života. Sisak i njegove rijeke na kojima sam danonoćno živio – od jutarnjih izmaglica preko podnevnih siesti do prekrasnih zalaza sunca. A u rijeci se sve ljepše vidi: i nebo i oblaci i drveće…u vodi nema nepotrebnih detalja, a još kad se površina namreška i zaleluja, uz pomoć mašte stvore se nebrojene čudesne slike i situacije.” (BUROJEVIĆ, Zoran. Slavo Striegl, Gradski muzej Sisak, 2003., 60.str.)

strieglap

 

 

Komentirajte