Naslovnica Vijesti Sisak Raskol u sisačkom HDZ-u

Raskol u sisačkom HDZ-u

Ono što se do sada čuvalo od šire javnosti, u subotu je isplivalo na površinu – u sisačkom HDZ-u veliki je raskol koji je rezultirao time da se nije mogla provesti izborna skupština sisačkog HDZ-a jer na skupštini nije bilo dovoljno izaslanika.

Od ukupno 167 delegata, pozivu se odazvalo tek njih 75 što je bilo premalo za izbor novog predsjednika Gradskog odbora i članova stranačkih tijela.

Razlog bojkota većine izaslanika je nedavna suspenzija petorice istaknutih HDZ-ovaca među kojim i Željka Krapljana, Dubravka Bušića i Darka Weissa. Suspenzijom im je onemogućeno da se kandidiraju na ovoj izbornoj skupštini.

“Poslije neuspjeha na lokalnim izborima organizacije su raspuštene u šest jedinice lokalne samoupravne i svuda je izabrano novo rukovodstvo stranke osim u Sisku. Želimo da stranku vode novi, sposobni i mladi ljudi, ali lideri ne mogu biti oni koji imaju teret prošlosti. ” – rekao je, nakon nesupjele skupštine, povjerenik HDZ-a za Sisačko-moslavačku županiju Ivo Žinić. Povjerenik za Sisak Ante Živković nije bio nazočan skupštini zbog bolesti.

Žinić je najavio kako će se u utorak odlučiti o daljnjim koracima vezano uz izbore u sisačkom HDZ-u.

S druge pak strane razgovorali smo s nekoliko onih koji se nisu odazvali na današnju skupštinu. Oni ističu ogorčenost nametanjem kandidata koji nema podršku većine članstva u Sisku, a dodaju i da je Ivo Žinić također poražen na izborima, a njemu se kandidatura neće zabraniti kao što se želi Krapljanu i drugima.

Oni očekuju kako će vrh stranke imenovati novoga povjerenika za Sisak kako bi se izbori u Sisku napokon proveli. Također zamjeraju sadašnjem povjereniku Anti Živkoviću prebliske odnose i preveliki utjecaj na njega od strane Veljka Novaka.

“Ne želimo čelnika HDZ-a na kojeg će Veljko Novak moći utjecati. Vidimo kako je stranka stradala u proteklom razdoblju kada je Dinko Pintarić dopuštao da HSP AS otima naše članove po tradicionalno HDZ-ovskim mjestima” – rekao je jedan od istaknutijih HDZ-ovaca.

Na drugoj strani smatraju kako bi izbor Željka Krapljana na mjesto čelnika HDZ-a u Sisku značio još jedan siguran mandat SDP-u u Gradu Sisku jer Krapljan nema potporu šire javnosti te ima vrlo loš imidž kod birača izvan HDZ-a.

Komentirajte